Gazoductul South Stream – proiect comun al companiei ruse Gazprom şi al concernului italian ENI – este conceput să transporte anual 63 miliarde metri cubi de gaze naturale ruseşti spre Europa via Marea Neagră şi ocolind Ucraina.
‘Estimările noastră este că diferenţa de preţ dintre preţul gazelor naturale la hub şi cele livrate prin South Stream va fi de doi dolari pentru fiecare milion de British thermal units’, a declarat responsabilul pentru formarea preţurilor la Gazprom Export, Serghei Komlev.
Criticii conductei South Stream, un proiect ale cărui costuri sunt estimate la 20 de miliarde de dolari, susţin că este un proiect mult prea scump şi prea mare pentru o piaţă care este bine aprovizionată şi are puţine perspective de creştere.
În schimb, Serghei Komlev susţine că scăderea producţiei domestice de gaze naturale în Europa va duce la creşterea importurilor de gaze naturale. ‘Scăderea producţiei europene deschide uşa pentru noi producători care să aprovizioneze Europa şi cred că există loc suficient pentru fiecare producător pe piaţa europeană’, a declarat Komlev.
În ultima vreme dezvoltarea aşa numitelor tehnici neconvenţionale, cum este fracturarea hidraulică, a dus la creşterea producţiei de gaze naturale în SUA şi la scăderea preţurilor pe piaţa din America de Nord. Însă Gazprom susţine că situaţia de pe piaţă din SUA este una temporară şi că legătura dintre preţul la gaze naturale şi cel la petrol nu va dispărea, ci chiar va fi întărită având în vedere concurenţa venită din partea vehiculelor care utilizează gaze naturale lichefiate.
Gazprom deţine 50% din proiectul South Stream, 20% aparţin grupului italian Eni, în timp ce grupul francez EDF şi grupul german Wintershall deţin fiecare câte 15%. Recent, directorul general de la Gazprom, Aleksei Miller, a spus că lucrările la gazoductul South Stream vor demara în acest an, debutul livrărilor fiind programat pentru 2015.
Decizia finală de investiţii în proiectul South Stream este programată să fie luată în luna noiembrie 2012.