Gazprom inaugurează al doilea tronson al gazoductului Nord Stream către Europa

Gazprom va inaugura marţi al doilea tronson al gazoductului Nord Stream către Europa, dar din cauza scăderii cererii livrările ar putea fi mult mai mici decât capacitatea proiectată, relatează Ria Novosti.
Economica.net - lun, 08 oct. 2012, 12:15
Gazprom inaugurează al doilea tronson al gazoductului Nord Stream către Europa

Primul tronson al conductei, care leagă oraşul rusesc Viborg de la graniţa cu Finlanda de oraşul german Greifswald, traversând Marea Baltică, a fost dat în folosinţă în noiembrie 2011 şi are o capacitate anuală de 27,5 miliarde de metri cubi de gaze.

Cel de-al doilea tronson are o lungime de 1.224 de kilometri şi va pompa gaze naturale de la zăcământul Iuzno-Ruskoie din Peninsul Iamal, din nordul Rusiei.

Inaugurarea acestui segment va dubla capacitatea anuală a gazoductului Nord Stream la 55 de miliarde de metri cubi.

Acţionarii consorţiului care operează conducta sunt Gazprom, cu o participaţie de 51%, Wintershall Holding şi E.ON Ruhrgas din Germania cu câte 15,5%, precum şi GDF Suez din Franţa şi Gasunie din Olanda, cu câte 9%.

Înainte de lansarea rutei Nord Stream, Rusia furniza gaze către Europa prin Belarus şi Ucraina, aceasta din urmă asigurând tranzitul a două treimi din livrări.

Exporturile ruseşti de gaze via Ucraina au fost întrerupte în mai multe rânduri în ultimii ani, cel mai recent în 2009, din cauza neînţelegerilor legate de preţuri.

Primul tronson al Nord Stream a permis Rusiei să reducă livrările prin Ucraina şi să furnizeze gaze direct către Germania şi alte ţări occidentale.

În ianuarie-august 2012, livrările de gaze ale Rusiei prin Ucraina au scăzut cu 22,86% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 54 miliarde de metri cubi, în timp ce livrările prin intermediul Nord Stream, în intervalul noiembrie 2011-1 octombrie 2011 au totalizat 8,7 miliarde de metri cubi.

Lansarea celui de-al doilea tronson al Nord Stream creşte probabilitatea ca sistemul să funcţioneze sub capacitate, dacă furnizorul nu va accepta preţuri mai mici, consideră Josef Auer, analist la Deutsche Bank Research.

Te-ar mai putea interesa și
CCR a decis că impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu e neconstituţională
CCR a decis că impozitarea progresivă a pensiilor de serviciu e neconstituţională
Articolul 101 din Codul fiscal a neconstituţional, a decis CCR joi, 19 decembrie. Articolul 101 prevede cotele de impozitare progresivă a pensiilor de serviciu care au fie doar componentă......
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date BNR 19 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date BNR 19 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Un nou acord cu FMI? Decizia PSD de a nu participa la guvernare aruncă România în braţele Fondului Monetar Internaţional, spune analistul Adrian Negrescu
Un nou acord cu FMI? Decizia PSD de a nu participa la guvernare aruncă România în braţele Fondului Monetar Internaţional, ...
Decizia PSD vine să pună gaz pe focul instabilităţii politice şi mai ales bugetare, reclamată zilele trecute de Agenţia ...
Discuţii despre tranzitul gazelor prin Ucraina între liderii UE şi Zelenski
Discuţii despre tranzitul gazelor prin Ucraina între liderii UE şi Zelenski
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană urmează să abordeze, joi la Bruxelles, subiectul tranzitul gazelor ...