„Este o încercare de a rezolva problemele economice ale UE, în special ale noilor membri din Europa de Est, în detrimentul Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.
El a arătat că Gazprom a spera să aibă o discuţie „deschisă şi onestă” despre problemele care stau la baza investigaţiei, dar Comisia Europeană nu a răspuns.
CE investighează şi dacă Gazprom a împiedicat ţările să îşi diversifice furnizorii de gaze şi a impus preţuri incorecte clienţilor, insistând ca preţul gazelor naturale să depindă de cotaţila petrolului.
Kuprianov a arătat că legătura dintre preţul gazelor şi cel al petrolului va fi menţinută în contractele pe termen lung.
El a adăugat că Gazprom se aşteaptă ca livrările de gaze în Asia să le depăşească în curând pe cele către Europa, iar conducerea grupului va decide în curând dacă să mărească livrările către est.
Comentariile sale au venit la scurt timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin a emis un decret care limitează obligaţia companiilor de interes strategic să coopereze cu autorităţile de reglementare străine.
Conform regulilor europene, companiile găsite vinovate de abuz de poziţie dominantă pe piaţă pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală, iar în cazul Gazprom ar fi vorba de peste 10 miliarde de euro.