Gazprom: Livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană sunt stabile

Livrările de gaze ruseşti către Uniunea Europeană sunt stabile şi nu există informaţii privind o posibilă întrerupere a acestora, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Gazprom, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 10 iun. 2014, 08:05
Gazprom: Livrările de gaze naturale către Uniunea Europeană sunt stabile

O sursă de la Gazprom care a dorit să-şi păstreze anonimatul a declarat că Rusia livrează Ucrainei cantitatea obişnuită de gaze naturale.

Săptămâna trecută, Gazprom a decis să prelungească cu o zi, până la data de 10 iunie, termenul limită până la care Ucraina trebuie să-şi achite datoriile pentru gazele naturale livrate. ‘La cererea părţii ucrainene, data limită pentru rezolvarea problemei privind plăţile a fost amânată pentru 10 iunie, din cauza faptului că data de 9 iunie este o zi liberă în Ucraina’, a informat grupul rus într-un scurt comunicat de presă publicat la sfârşitul unei reuniuni între directorul Gazprom, Alexei Miller, şi directorul companiei ucrainene Naftogaz, Andrei Kobolev.

Gazprom a amânat deja ultimatumul său cu o săptămână, de pe data de 3 până pe data de 9 iunie, după ce în mai a primit suma de 786,4 milioane de dolari de la compania ucraineană Naftogaz pentru livrările de gaze naturale.

Ucraina şi Rusia nu au ajuns la un acord privind preţul gazului cumpărat de Kiev şi plata datoriei către Gazprom, dar discuţiile vor continua marţi seară sau miercuri dimineaţă la Bruxelles, a anunţat marţi comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, după şapte ore de negocieri dificile începute luni seară împreună cu reprezentanţii celor două părţi.

‘Vrem o soluţie globală care să regleze chestiunea preţului gazului şi plata datoriei, dar nu putem accepta mecanismul de calcul al preţului propus de Gazprom. Vrem un preţ echitabil şi bazat pe piaţă’, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan.

Omologul său rus Aleksandr Novak a precizat că a solicitat plata la 10 iunie a unei sume de 1,47 de miliarde de dolari, reprezentând valoarea facturilor pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013.

Dacă însă nu se va ajunge la un acord privind plata acestei sume la data menţionată, Rusia va solicita şi plata a 500 de milioane de dolari pentru livrările din lunile aprilie şi mai 2014, a adăugat el.

Negocierile dintre Gazprom şi Naftogaz vizează ajungerea la un acord asupra unui plan de plată a datoriei pentru gazul livrat de Rusia, pe care Gazprom o evaluează la 2,2 miliarde de dolari.

De asemenea, trebuie să se ajungă la un acord asupra preţului gazului vândut de Gazprom companiei Naftogaz, precum şi asupra cantităţilor. Preţul ar urma să se situeze între 268 şi 480 de dolari pentru mia de metri cubi, notează AFP. Ucraina a cumpărat circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz în 2013.

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
BNR: Soldul creditului neguvernamental a ajuns în noiembrie la valoarea de 418,1 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în noiembrie 2024 cu 0,5% faţă de luna anterioară (0,1% în termeni reali), până la nivelul de 418,154 de miliarde......
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde ...
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...