Cu o lungime de 900 de kilometri, gazoductul Turkish Stream va lega Anapa de regiunea Thracia de pe coasta turcească a Mării Negre. Una din cele două linii ale gazoductului este destinată aprovizionării pieţei din Turcia cu gaze naturale ruseşti iar cea de-a doua ar urma să transporte gaze naturale către ţările din sudul şi sud-estul Europei. Fiecare din cele două linii ale gazoductului Turkish Stream ar urma să aibă o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an. Costul total al proiectului este estimat la 11,4 miliarde de euro.
‘Cu privire la cea de-a doua linie, gradul de finalizare al segmentului rusesc este unul ridicat….Cu privire la trecerea conductei pe teritoriul Turciei, în prezent purtăm negocieri cu partea turcă cu privire la implementarea acestui proiect’, a spus Vitaly Markelov.
Anterior, preşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a spus şi el că în viitorul apropiat compania va stabili în mod definitiv ruta pentru cea de-a doua linie a gazoductului Turkish Stream, linie destinată aprovizionării ţărilor din Sudul şi Sud-Estul Europei. Potrivit lui Medvedev există două opţiuni principale care sunt în prezent discutate. Printre potenţialele pieţe ale celei de-a doua linii a gazoductului Turkish Stream, Medvedev a menţionat Grecia, Italia, Bulgaria, Serbia şi Ungaria.
Vitaly Markelov a mai spus luni că Gazprom ar putea să depăşească ţinta de producţie de 475,8 miliarde metri cubi pe care şi-a propus-o pentru acest an. ‘Consiliul director a aprobat o ţintă de 475,8 miliarde metri cubi. Însă iarna aceasta a fost diferită de iarna anului trecut şi în consecinţă am produs o cantitate cu 16 miliarde metri cubi peste planurile noastre. Având în vedere rezultatele din primul trimestru, în prezent analizăm posibilitatea ajustării în sus a ţintei noastre de producţie’, a spus Markelov.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.
În 2017, Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi.