Gazprom furnizează o treime din cantitatea de gaze naturale consumată în Uniunea Europeană însă în ultima vreme relaţiile s-au înrăutăţit din cauza crizei din Ucraina, ceea ce a determinat UE să caute alternative la importurile energetice din Rusia. Una din aceste alternative ar putea fi gazele naturale lichefiate provenite din SUA, ale căror exporturi ar urma să crească semnificativ până în 2019.
‘Au fost foarte multe discuţii potrivit cărora gazele naturale lichefiate (GNL) din SUA ar putea fi un panaceu pentru cei care vor să renunţe la gazul rusesc. Însă în acest moment există destinaţii mult mai preferabile pentru gazele naturale lichefiate din SUA decât Europa. Preţul va determina competitivitatea gazelor naturale lichefiate provenite din SUA’, a spus Medvedev. Acesta a reiterat că Gazprom se aşteaptă să exporte în acest an către UE şi Turcia o cantitate record de 165 miliarde metri cubi de gaze naturale, depăşind livrările de 159 miliarde metri cubi din 2015.
Gazprom realizează peste jumătate din veniturile sale în Europa, unde Medvedev susţine că vânzările vor ajunge la 28 de miliarde de dolari în acest an. Unii analişti sunt de părere că pentru a-şi păstra cota de piaţă în Europa, Gazprom va fi nevoit să reducă preţurile. ‘Nu credem că va fi nevoie de un război al preţurilor’, a spus Medvedev. Potrivit acestuia, costurile de producţie ale Gazprom se numără printre cele mai scăzute din industrie, de aproximativ 20 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. ‘Chiar dacă am introdus în producţie noi zăcăminte mai îndepărtate, costul mediu continuă să fie unul din cele mai scăzute din lume. Transportul este un domeniu esenţial în ceea ce priveşte costurile şi programul de investiţii’, a precizat Medvedev.
Săptămâna trecută, directorul general adjunct de la Gazprom aprecia că în acest an preţul gazelor naturale ruseşti în Europa se va situa la o medie de 167-171 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, mai puţin decât preţul de 240 de dolari pentru 1.000 de metri cubi în 2015, ca urmare a scăderii preţului petrolului de care este indexat şi preţul gazelor naturale.