Gazprom preia de la BASF 50% din WIEE şi devine unic acţionar

Economica.net
14 11. 2012
gazprom_67889_79447600

Astfel, Gazprom va prelua o participaţie de 50% la Wintershall Nordzee (WINZ), care derulează proiecte de explorare şi producţie de gaze naturale în Marea Nordului, şi îşi va creşte de la 50% la 100% participaţiile la companiile WIEE, WIEH şi WINGAS.

BASF va prelua, prin Wintershall, participaţii de 25% plus o acţiune la compania de proiect care dezvoltă două perimetre la un zăcământ din Siberia.

Acordul a fost semnat miercuri la sediul Gazprom din Moscova de preşedintele Consiliului de Administraţie al Gazprom, Alexei Miller, şi preşedintele board-ului director al BASF, Kurt Block.

România importă de la Gazprom aproximativ o treime din necesarul naţional de gaze naturale, prin firmele WIEE şi Imex Oil.

WIEE este deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în România.

Imex Oil este deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimetco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Gazprom va prelua astfel controlul integral asupra unor companii care au înregistrat anul trecut vânzări totale de 8,6 miliarde euro, potrivit Wall Street Journal.

Comunicatul companiei arată că, în urma tranzacţiei, Gazprom va putea evita repetarea întreruperilor de furnizare a gazelor către Europa pe timp de iarnă.

„Prim creşterea participaţiilor la companiile de trading şi depozitare de gaze vom continua cu succes eforturile comune de a asigura livrări fiabile de gaze Europei”, a declarat în comunicat directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

Gazprom este subiectul unei anchete antitrust a Comisiei Europene, care încearcă să determine dacă grupul a încălcat legislaţia europeană antimonopol prin impunerea unor preţuri incorecte la gaze în contractele care leagă aceste tarife de cotaţiile internaţionale ale petrolului, precum şi dacă a împiedicat anumite state să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze. Gazprom respinge aceste acuzaţii.

Schimbul de active anunţat miercuri trebuie aprobat de autorităţile de reglementare, iar Gazprom şi BASF estimează că tranzacţia va fi finalizată până la sfârşitul anului viitor.