Gazprom a anulat planul de a construi două noi ramificaţii ale gazoductului Nord Stream din cauza situaţiei politice ‘complicate’, au declarat pentru Reuters surse din cadrul companiei ruse de stat care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Nord Stream transportă gaze ruseşti în Europa pe sub Marea Baltică. Gazele naturale ruse sunt în prezent transportate pe sub Marea Baltică prin două conducte cu o capacitate de 27,5 miliarde de metri cubi fiecare, inaugurate în noiembrie 2011 şi octombrie 2012.
‘În prezent situaţia politică este complicată. Nu ni se permite accesul la Opal (gazoductul din nord-estul Germaniei). De ce să mai construim încă două ramificaţii? Nu le mai construim’, afirmă sursele. Opal face legătura între gazoductul Nord Stream şi reţeaua de transport a gazelor naturale din Europa. Prin această conductă gazul natural rusesc trece prin Germania spre Cehia.
Anul trecut, Gazprom a anunţat că ar putea extinde gazoductul care trece pe sub Marea Baltică spre Germania cu o ramificaţie până în Marea Britanie.
O a doua sursă a confirmat că Gazprom nu intenţionează în prezent să extindă gazoductul spre Marea Britanie.
Gazoductul Nord Stream a fost conceput pentru transportul de gaze ruseşti în Europa pe sub Marea Baltică. Tronsonul său maritim, cu o lungime de 1.220 km, leagă oraşul rus Vâborg de oraşul german Greifswald. Gazprom deţine 51% din Nord Stream, Wintershall şi E.ON din Germania câte 15,5%, iar Gasunie (Olanda) şi GDF Suez (Franţa) câte 9%