‘În acest moment livrările de gaze în sistem invers sunt reduse. Este ceva legat de unele acţiuni ale Gazprom’, a declarat în faţa presei oficialul ucrainean, referindu-se la intervenţiile acesteia din urmă pe lângă companiile furnizoare de gaze din Europa, despre care el susţine că societatea rusă încearcă să le convingă de ilegalitatea unor livrări de gaze naturale către Ucraina. Prodan a precizat că Ucraina primeşte zilnic din Europa circa 7 milioane de metri cubi de gaze, deşi în stadiul actual de dezvoltare al respectivului proiect acest volum s-ar putea ridica la 18 milioane de metri cubi.
Totuşi, directorul companiei ucrainene de stat Naftogaz, Andrei Kobolev, a declarat că diminuarea volumului de gaze importate din Europa ‘este neplăcută, dar nu a ajuns la un nivel critic’ şi a pus-o mai degrabă pe seama umplerii depozitelor de gaze din Ungaria.
Rusia a sistat pe 16 iunie livrările de gaze pentru Ucraina, în urma eşecului negocierilor privind achitarea datoriei de 4,5 miliarde de dolari acumulate de guvernul de la Kiev, care în plus nu acceptă să plătească noul tarif de 385 de dolari mia de metri cubi de gaze cerut de Gazprom.
Dar Uniunea Europeană a cerut insistent Ucrainei să-şi completeze până la sfârşitul verii depozitele de gaze naturale de la 13,5 miliarde de metri cubi până la 20 de miliarde de metri cubi, astfel încât UE să aibă garanţia că va fi asigurat tranzitul gazelor livrate de Rusia către Europa prin gazoductele de pe teritoriul ucrainean.
Soluţia pe care autorităţile de la Kiev au convenit-o cu Comisia Europeană a fost realizarea unor lucrări de transport în sistem invers a gazului în unele gazoducte de pe teritoriul ucrainean, folosite până în prezent pentru transportul gazelor dinspre Rusia către UE, astfel încât Ucraina se poată importa gaze europene livrate prin conductele ce traversează Ungaria şi Polonia şi Slovacia.