Medvedev a mai indicat că Gazprom se aşteaptă să înregistreze în acest an venituri de 61 miliarde de dolari de pe urma exporturilor de gaze naturale spre Europa. El a reiterat că planurile Gazprom pentru 2012 prevăd ca exporturile spre Europa să se situeze la 150 miliarde metri cubi, cantitate nemodificată comparativ cu anul trecut, dar că exporturile ar putea să crească până la 180 miliarde metri cubi în 2015.
Directorul general adjunct al Gazprom a mai declarat că grupul rus este pe punctul de a finaliza discuţiile cu privire la formula de calcul a gazelor naturale cu companiile germane E.ON şi RWE, precum şi cu compania poloneză PGNiG, astfel că nu va mai fi nevoie de arbitraj. ‘Le-am spus experţilor să finalizeze procedurile de negociere până la sfârşitul campionatului european de fotbal’, a declarat Medvedev într-o conferinţă de presă.
În primăvara acestui an, Gazprom a redus, cu 10% în medie, preţul gazelor naturale în contractele pe termen lung convenite cu o serie de companii europene, printre care GDF Suez (Franţa), SPP (Slovacia) şi Botas (Turcia). Anterior, în luna iulie 2011, Gazprom a făcut o serie de concesii similare firmei italiene Edison S.p.A, care a fost prima care a demarat o acţiune în justiţie împotriva Gazprom, însă ulterior a retras-o după ce Gazprom a acceptat să introducă un element spot în formula de calcul a preţului gazelor naturale.
Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigurând un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei.