Gazprom se numără printre companiile ruse lovite de ransomware-ul GoldenEye
Gazprom a refuzat să comenteze cu privire la atacul cibernetic, dar printre companiile lovite de ransomware s-a numărat şi gigantul petrolier Rosneft, care este controlat asemenea Gazprom de către guvernul de la Moscova, scrie News.ro.
Ransomware-ul GoldenEye a blocat în urmă cu două zile sistemele informatice a mii de firme din peste 60 de ţări, pornind din Rusia şi Ucraina, dar extinzându-se cu rapiditate în Europa Vestică, Statele Unite şi chiar Australia.
Printre companiile vizate de ultimul atac cibernetic de tip ransomware, care s-a răspândit extrem de rapid marţi după-amiază din Ucraina şi Rusia spre Europa Vestică, se numără şi multinaţionale precum Rosneft PJSC, A.P Moller-Maersk şi Grupul WPP. De asemenea, peste 80 de companii ruse şi ucrainene au fost iniţial ţinta atacului cibernetic cu ransomware-ul GoldenEye.
Directorul Europol, Rob Wainwright, a anunţat că agenţia „răspunde urgent” în urma noului atac cibernetic şi colaborează „cu statele membre şi cu partenerii cheie din industrii pentru a stabili natura întreagă a acestui atac cibernetic”.
De asemenea, mai mulţi operatori de telecomunicaţii au fost afectaţi de virus, care se răspândeşte asemenea ransomware-ului WannaCry.
O companie rusă de securitate cibernetică susţine că utilizatorilor li s-au cerut 300 de dolari în criptovalută pentru a-şi debloca calculatoarele blocate de GoldenEye.
Gigantul Rosneft – cea mai mare companie petrolieră a Rusiei – a anunţat că a reuşit să evită consecinţe serioase în urma atacului cibernetic, după ce a trecut la „un sistem de rezervă pentru gestionarea proceselor de producţie”.
viewscnt