Germania şi-a păstrat poziţia de cel mai mare importator de gaze naturale ruseşti în 2014, chiar dacă Gazprom şi-a redus livrările spre cea mai mare economie europeană cu 3,7% până la 38,7 miliarde metri cubi. Turcia a devenit al doilea mare client european al Gazprom, după o creştere de 2,3% a exporturilor până la 27,3 miliarde metri cubi de gaze naturale. Pe locul al treilea în topul celor mai mari clienţi europeni ai Gazprom este Italia, chiar dacă exporturile de gaze naturale spre această ţară au scăzut anul trecut cu 14,4% până la 21,6 miliarde metri cubi, scrie Agerpres.
În total, Gazprom a exportat în 2014 spre Europa Occidentală o cantitate de 117,920 miliarde metri cubi de gaze naturale, la care se adaugă 28,68 miliarde metri cubi spre Europa Centrală şi 14,45 miliarde metri cubi spre Ucraina (aproape jumătate faţă de 25,8 miliarde metri cubi în 2013).
Uniunea Europeană vrea să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie primară pentru a evita situaţia în care este prea dependentă de o singură sursă. Rusia este responsabilă pentru o treime din consumul de gaze naturale al UE, însă în ultimul an relaţiile bilaterale s-au deteriorat din cauza conflictului din Ucraina.