În urma acestui acord, firma germană a renunţat la operaţiunile de stocare şi tranzacţii de gaze naturale iar Gazprom şi-a majorat până la 100% participaţia pe care o va deţine la companiile europene de stocare şi trading de gaze naturale WINGAS, WIEH şi WIEE. În plus, grupul rus a primit şi o participaţie de 50% la compania Wintershall Noordzee B.V., cu operaţiuni în explorarea şi producţia de hidrocarburi în Marea Nordului, scrie Agerpres.
WIEE are legătură şi cu România întrucât companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.
În schimb, Wintershall a primit o participaţie de 25,01% la două perimetre de gaze naurale din Siberia Occidentală. Cele două perimetre, dezvoltate în comun de Gazprom şi Wintershall, au resurse totale de hidrocarburi de 274 miliarde metri cubi de gaze naturale şi 74 milioane tone de condensat. Un plafon anual de producţie de cel puţin opt miliarde metri cubi de gaze naturale este aşteptat de la cele două perimetre iar producţia este programată să înceapă în 2018.
Directorul Gazprom, Alexei Miller, a apreciat că întărirea poziţiei companiei ruseşti pe piaţa europeană de stocare şi vânzare de gaze naturale va garanta o aprovizionarea stabilă a consumatorilor.
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.