Până în prezent, NIS Petrol a deschis în România 14 benzinării sub brandul Gazprom.
‘În prezent, am ajuns la 14 benzinării pe piaţa din România. Vom mai deschide alte trei până la sfârşitul lui martie şi estimăm să ne dublăm, cel puţin, numărul de benzinării până la finele acestui an’, a spus Bălţatu.
Potrivit acesteia, compania şi-a propus să deţină o cotă de piaţă de 10% în următorii ani.
‘Vrem să deţinem o cotă de piaţă de 10% în România, în corelare cu programul de modernizare a rafinăriei din Pancevo (Serbia – n.r.). Nu cred că vom atinge această ţintă în 2015, e un ţel prea ambiţios, alte companii au atins 10% în mai mulţi ani. Dar, probabil, vom atinge această ţintă după 2015’, a completat ea.
Întrebată dacă NIS Petrol are în plan achiziţia altor lanţuri petroliere, Bălţatu a subliniat că se analizează toate oportunităţile oferite de piaţă.
Gazprom Neft, aripa petrolieră a gigantului rus de stat Gazprom, a intrat pe piaţa din România în urmă cu doi ani, prin intermediul diviziei din Serbia, NIS Petrol.
În prezent, Gazprom deţine, prin intermediul NIS Petrol, concesiunea a şase perimetre petrolifere de explorare în România: patru în parteneriat cu canadienii de la East West Petroleum, unul în colaborare cu irlandezii de la Moesia Oil and Gas şi unul cu britanicii de la Zeta Petroleum.
Gigantul rus Gazprom dispune de tehnologia şi de expertiza necesare pentru a concesiona unele perimetre petrolifere în Marea Neagră şi ar putea participa la noua rundă de concesiuni pe care o va derula Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în 2014, a declarat Vadim Smirnov, directorul general pentru România al NIS Petrol, într-un interviu acordat AGERPRES în noiembrie 2013.
Potrivit acestuia, NIS este interesată de noi concesiuni în România şi va analiza cu atenţie perimetrele pe care le va scoate la licitaţie anul viitor Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).
”Urmărim acest lucru cu mare interes. Vom vedea care sunt perimetrele şi care sunt condiţiile”, a spus Smirnov.
Divizia sârbă nu este interesată de concesiuni în Marea Neagră, întrucât nu deţine tehnologia necesară, însă compania-mamă, Gazprom, dispune de o astfel de expertiză şi ar putea fi interesată de noile perimetre maritime, a adăugat el.
”Eu vorbesc în numele NIS Petrol. Marea Neagră nu ne interesează, dar acest lucru nu înseamnă că Gazpromul mare n-ar fi interesat. Gazpromul are tehnologii şi are toate posibilităţile. Noi nu avem tehnologii, pentru că în Serbia nu există astfel de tradiţie. Dar Gazpromul mare are. Şi… de ce nu?’, a adăugat reprezentantul NIS.
Agenţia pentru Resurse Minerale va scoate la licitaţie în următoarea perioadă un nou lot de perimetre petrolifere.