„În înfruntarea dintre OPEC şi producătorii de petrol de şist, aceştia din urmă par să fi cedat, pentru moment. După mai multe luni de măsuri de reducere a cheltuielilor şi o scădere de 60% a numărului de sonde active pe teritoriul SUA, creşterea producţiei americane, de neoprit în ultimii ani, pare că, într-un final, se domoleşte”, notează AIE în raport, potrivit CNBC.com.
Preţul petrolului s-a prăbuşit în ultimele 12 luni, de la aproape 120 de dolari pe baril în iunie 2014 la minime de aproximativ 45 de dolari pe baril în ianuarie 2015. În ultimele luni, cotaţiile barilului au revenit timid, până în jurul nivelului de 60 de dolari pe baril.
Ieftinirea ţiţeiului se datorează cererii slabe la nivel global într-o perioadă economică dificilă, aprecierii dolarului SUA şi creşterii puternice a producţiei de petrol şi gaze din Statele Unite, unde exploatările de şist au luat avânt în ultimii ani. Vădit deranjate de producătorii de petrol şi gaze de şist din SUA, ţările OPEC au menţinut producţia pentru a deprecia şi mai mult preţurile, mizând pe costurile mult mai mari presupuse de tehnologia avansată necesară exploatărilor de şist.
În acest context, producătorii americani par să fi cedat pentru moment presiunilor, reducând semnificativ activitatea în ultimele luni, cel puţin până când preţul petrolului va reveni la un nivel care să asigure marje de profit pozitive.