Gazul extras de Petrom şi Romgaz nu le prieşte centralelor proprii. Producţia de electricitate scade cu peste 50%

Economica.net
18 05. 2015
centrala_brazi_82079000

Producţia de energie electrică în centrala Petrom de la Brazi s-a înjumătăţit în trimestrul 1 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut din cauza preţului scăzut al electricităţii de pe bursă şi tarifului în creştere al gazului, potrivit raportului remis BVB de compania petrolieră. Cantitatea de  electricitate generată la Brazi a fost de 0,26 TWh în primele trei luni ale acestui an, faţă de 0,55 TWh în primul trimestru al anului trecut.

Nici centrala Romgaz, celălalt mare producător de gaze din România, nu merge mai bine. Potrivit raportului din T1 2015, în aceeaşi conjuctură de piaţă  ca şi Petrom, tot cu preţ de piaţă al gazului propriu vândut către centrală, Iernut a produs cu 70% mai puţină energie electrică faţă de anul trecut, de la 0,46 TWh la 0,15 TWh.

„Marjele medii negative s-au deteriorat uşor faţă de T1 2014 din cauza preţului mai mare la gaze”, se arată în raportul Petrom.

Preţul gazului pentru consumatorii industriali, în primul trimestru al acestui an, s-a situat, potrivit tranzacţiilor de pe Bursa de Mărfuri, în intervalul 87 – 90 de lei/MWh. Preţul gazului pentru fabrici este în totalitate liberalizat, spre deosebire de cel pentru casnici, care este reglementat de către ANRE.

Gazul produs  de Petrom, ca şi cel al Romgaz, este vândut către propriile termocentrale la preţ de piaţă, pentru că, prin lege, producătorii nu pot folosi preţuri de transfer intracompanie. Numai că, având în vedere preţul relativ scăzut al energiei electrice şi tariful relativ ridicat al gazului, termocentralele sunt mai degrabă ineficiente. Din acest motiv, centrala Petrom stă periodic închisă. Potrivit unor surse din piaţă, la Brazi ar costa 1,75 MWh de gaz pentru a produce 1 MWh electric, ceea ce ar însemna ca centrala să producă pierderi doar pentru a fi cu orice preţ funcţională tot timpul.  Brazi este pornită doar atunci atunci când condiţiile de piaţă sunt favorabile pe partea de preţuri, când trebuie să livreze pe piaţa de echilibrare sau în contul unor contracte antamate mai demult.

În schimb, Iernut funcţionează în bandă, chiar dacă  doar cu un grup din cele patru. Potrivit unor surse din piaţă, Romgaz are grijă ca divizia sa de energie să fie funcţională, chiar dacă la avarie. Compania-mamă Romgaz achiziţionează energia necesară de la propria termocentrală, în condiţii de piaţă, plătind preţul pe care Iernut îl cere, dar nu mai puţin de 180 de lei/MWh. Deşi acest preţ este mai mare decât media tranzacţiilor şi Romgaz ar putea să cumpere energia mult mai ieftină din altă parte, totuşi compania cu acţionariat majoritar de stat preferă să cumpere de la Iernut, pentru a o menţine funcţională.

Preţul mediu al energiei de pe piaţă, în T1 2015,  a fost de 162 de lei/MWh, în creştere faţă de 145 de lei/MWh, în T1 2014.

Centrala Brazi are o capacitate de 860 MW instalaţi, în timp ce Iernut are 800 de MW instalaţi. Brazi reprezintă o investiţie cu echipamente de ultimă generaţie şi funcţionează la o eficienţă de 57% pe electric, în timp  ce Iernut, o termocentrală veche de decenii, este la doar 35%. Cu toate acestea, Iernut funcţionează o perioadă de timp dintr-un an mai mare decât Petrom.

Petrom şi Romgaz acoperă aproape în întregime producţia de gaz a României, circa 11 miliarde de metri cubi, anul trecut. În trimestrul 1 2015 comparat cu trimestrul 1 2014, vânzările Romgaz au scăzut cu 5%, în timp ce vânzările Petrom au urcat cu 33%. Cei mai mari clienţi pe gaze sunt fabricile, în special cele de îngrăşăminte.