GDF Suez anunţă prima investiţie în explorarea zăcămintelor de gaze de şist din Marea Britanie
GDF Suez, deţinătorul celei mai mari reţele de transport a gazelor naturale din Europa, va achiziţiona o cotă de 25% în 13 licenţe în bazinul Bowland din nordul Angliei, a anunţat marţi Dart Energy. Achiziţia reprezintă prima investiţie a GDF Suez în activităţile de explorare a zăcămintelor cu gaze de şist din Marea Britanie.
Compania franceză va plăti în numerar 12 milioane de dolari şi va acoperi 75% din costurile Dart Energy, de până la 27 milioane de dolari, pentru a finanţa campania de explorare de trei ani.
Bazinul Bowland, care deţine rezerve de 1,3 trilioane metri cubi de gaze de şist, a atras deja atenţia companiei britanice de utilităţi Centrica, care a achiziţionat în iunie o participaţie în terenul deţinut de Cuadrilla Resources Ltd în zonă. Compania britanică de extracţie Cuadrilla a fost silită să-şi întrerupă acţiunile de forare din nord-estul Angliei în 2011, după înregistrarea unor mişcări telurice uşoare. În decembrie, Guvernul britanic i-a dat autorizaţia să reia forajele de explorare, dar întărind controalele.
Intrarea GDF Suez pe segmentul explorării gazelor de şist din Marea Britanie vine în condiţiile în care Franţa interzice fracturarea hidraulică, metoda utilizată în prezent pentru extragerea gazelor de şist. Şeful GDF Suez, Gerard Mestrallet, alături de directorul general al companiei energetice franceze Total, Christophe de Margerie, au cerut în mod public o modificare a politicii Franţei în acest domeniu.
Parlamentul francez a interzis fracturarea hidraulică în 2011, sub mandatul lui Nicolas Sarkozy. Actualul preşedinte al Franţei, Francois Hollande, a declarat şi el luna trecută că nu va aproba fracturarea hidraulică.
Organizaţiile de protecţie a mediului înconjurător atrag atenţia asupra faptului că metoda de extragere a gazelor de şist, fracturarea hidraulică, este una controversată. Această tehnologie constă în injectarea la mare presiune de apă amestecată cu nisip şi produse chimice pentru eliberarea gazului din rocă, ceea ce ar putea contamina apele subterane.
În august, directorul general al GDF Suez, Gerard Mestrallet, a declarat că analizează posibilitatea demarării lucrărilor de explorare a petrolului şi gazelor de şist în Germania, Polonia, Marea Britanie şi America Latină.
GDF Suez este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 km şi are aproximativ 4.000 de salariaţi.