GDF Suez România: Nimeni nu ştie ce se va întâmpla a doua zi după liberalizarea pieţei gazelor

Nimeni nu a calculat ce se va întâmpla a doua zi după momentul în care piaţa gazelor pentru industrie va fi liberalizată complet, iar calendarul de dereglementare ar trebui extins, nu amânat, a declarat, marţi, Eric Stab, directorul general al GDF Suez România, prezent la o conferinţă pe teme energetice.
Economica.net - mar, 29 apr. 2014, 11:14
GDF Suez România: Nimeni nu ştie ce se va întâmpla a doua zi după liberalizarea pieţei gazelor

Anterior, în aceeaşi conferinţă, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), a afirmat că a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii non-casnici începând de la 1 iulie, deşi calendarul prevedea finalizarea liberalizării la 31 decembrie 2014.

‘Ce se va întâmpla cu cei 170.000 consumatori care vor fi afectaţi de această reglementare? Nu se ştie ce se va întâmpla. Ar trebui ca acest calendar să fie extins, pentru a fi încetinită creşterea preţului de producţie internă’, a spus Stab.

În opinia sa, este necesară o piaţă funcţională, o piaţă spot de gaze, care să determine o predictibilitate asupra preţurilor.

‘Fie că ne place sau nu, România încă se bazează pe importuri. Dacă din iulie nu va mai fi o piaţă reglementată pentru non-casnici, cine va face importurile’, afirmă sursa citată.

El a amintit că există doar doi producători de gaze în România şi o singură sursă de import, iar pe pieţele angro din Europa există mii de tranzacţii pe zi.

Şi preşedintele E.ON România, Frank Hajdinjak, a criticat măsura ANRE de a propune liberalizarea totală a pieţei gazelor pentru industrie de la 1 iulie.

‘Acest pas este foarte periculos pentru industrie şi pentru toţi operatorii din sectorul gazelor, pentru că scade consumul, scad volumele furnizate, iar noi pierdem consumatorii. Să fim serioşi, nu avem piaţă, din moment ce există doar doi producători interni. Consiliul Concurenţei ar trebui să se uite la acest sector. O măsură ar fi să spargem producătorii, astfel încât în loc de doi să fie şase-şapte şi să existe competiţie pe piaţă’, a spus Hajdinjak.

Preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, explicase anterior că măsura este necesară întrucât preţul pieţei a devenit mai mic decât cele stabilite în calendarul de liberalizare, ca urmare a scăderii preţurilor pe pieţele internaţionale şi a unor importuri mai mici de gaze.

‘Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial şi să beneficieze şi aceştia (consumatori non-casnici – n.r.) de posibilitatea de a accesa preţuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creşteri de preţuri la niveluri mai mari decât sunt preţurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, aşa că propunem anularea calendarului’, a spus Havrileţ.

El a arătat că 75% din piaţa gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% încă plătesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru aceştia este necesară eliminarea calendarului de liberalizare.

Restul de 25% din piaţa reprezintă consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizată în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz repinge cererea lui Trump ca statele NATO să-și crească bugetele de Apărare până la 5% din PIB
Olaf Scholz repinge cererea lui Trump ca statele NATO să-și crească bugetele de Apărare până la 5% din PIB
Cancelarul german Olaf Scholz a respins luni cererea preşedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, ca Germania şi alţi aliaţi din NATO să aloce cel puţin 5% din PIB pentru cheltuieli de......
Federația Română de Canotaj și CNIR au semnat un protocol pentru amenajarea unei piste olimpice pe amplasamentul gropilor de împrumut aferente drumului de mare viteză București – Giurgiu
Federația Română de Canotaj și CNIR au semnat un protocol pentru amenajarea unei piste olimpice pe amplasamentul gropilor ...
Preşedintele Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, şi directorul Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere ...
Forumul Economic Mondial de la Davos va fi păzit de avioane de luptă și de câteva mii de soldați elvețieni
Forumul Economic Mondial de la Davos va fi păzit de avioane de luptă și de câteva mii de soldați elvețieni
Câteva mii de militari elveţieni au fost desfăşuraţi în staţiunea montană elveţiană Davos cu o săptămână înaintea ...
Moscova anunță că Rusia și Iranul vor semna pe 17 ianuarie un „Acord de parteneriat strategic global”, care cuprinde prevederi privind cooperarea economică și militară dintre cele două state
Moscova anunță că Rusia și Iranul vor semna pe 17 ianuarie un „Acord de parteneriat strategic global”, care ...
Rusia şi Iranul vor semna vineri un "Acord de parteneriat strategic global", în timpul unei vizite în Rusia a preşedintelui ...