GDF Suez va revizui contractele cu Gazprom, în 2015

Grupul francez GDF Suez intenţionează să renegocieze cu Gazprom contractul pentru furnizarea de gaze naturale anul viitor, deoarece Europa renunţă la acorduri pe termen lung legate de preţul petrolului, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 09:06
GDF Suez va revizui contractele cu Gazprom, în 2015

GDF Suez, cel mai mare furnizor de gaze din Franţa, renegociază ‘constant’ contractele cu furnizorii săi, a afirmat vicepreşedintele companiei, Jean-Francois Cirelli.

Acesta a adăugat că negocierile cu Gazprom vor avea loc ‘cândva în 2015’.

‘Anul acesta avem câteva negocieri de făcut, dar anul viitor vor fi şi mai multe. Nu există altă soluţie decât o abordare bazată pe cerinţele pieţei la contractele noastre pe termen lung’, a explicat Jean-Francois Cirelli.

Ajustarea preţurilor vine după o perioadă îndelungată în care preţurile percepute de Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, erau mai mari decât cele de pe piaţa spot.

Acest tip de contracte este vital pentru companiile de utilităţi care cumpără gaz de la Gazprom, potrivit unor acorduri pe termen lung legate de preţul petrolului, şi trebuie să le revândă consumatorilor la preţuri în acord cu evoluţiile de pe piaţa spot.

În timp ce decizia de legare a preţurilor de evoluţiile de pe piaţa spot au fost mai vizibile în nordul Europei în ultimii ani decât în sudul Europei, tendinţa s-a extins asupra întregului continent, susţine oficialul GDF.

Gazprom vinde gaze naturale potrivit unor contracte pe termen lung, în cadrul cărora preţul gazelor este legat de cel al petrolului. Cu toate acestea, la presiunile unor companii europene de utilităţi, care au pierdut miliarde de euro după ce criza din 2008 a redus cererea de gaze, grupul rus a fost nevoit să renegocieze o parte dintre acordurile sale. Ca urmare a acestor renegocieri în primul trimestru din 2013, Gazprom a efectuat plăţi retroactive către clienţi în valoare de 78,5 miliarde de ruble.

Gazprom estima săptămâna aceasta că va exporta în Europa 158,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2014, mai puţin decât a livrat în 2013, respectiv 161,5 miliarde de metri cubi.

De asemenea, Gazprom a raportat că preţul mediu al gazelor livrate clienţilor europeni, inclusiv Turciei, a fost de 387 dolari pentru 1.000 de metri cubi, în 2013.

Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service estima că planul GDF Suez de a restabili bugetul de investiţii la nivelul din 2012 poate fi adecvat cu actualul rating ‘A1’, ca rezultat al reducerii gradului de îndatorare, restabilirii flexibilităţii financiare şi diversităţii geografice a companiei franceze.

Moody’s a apreciat că GDF Suez a adoptat o serie de măsuri pentru a menţine numerarul şi a reduce datoria în urma achiziţionării companiei International Power Ltd în 2012. Aceste măsuri includ vânzarea unor active şi reducerea cheltuielilor de capital. La sfârşitul lui 2013, datoria netă era de 29,8 miliarde de euro, de la 43,9 miliarde de euro la sfârşitul lui 2012, iar flexibilitatea financiară s-a îmbunătăţit anul trecut.

De asemenea, agenţia de evaluare financiară estimează că mărimea companiei şi diversificarea geografică vor ajuta la limitarea volatilităţii fluxului de numerar.

Anul trecut, GDF Suez a înregistrat pierderi nete de 9,74 miliarde de euro, faţă de un profit de 1,54 miliarde de euro în 2012. Profitul operaţional a scăzut în 2013 la 14,8 miliarde de euro, faţă de 17 miliarde de euro în 2012.

GDF Suez a înregistrat anul trecut prejudicii de 9,1 miliarde de euro la activele de generare a energiei şi o reducere a fondului comercial de 5,8 miliarde de euro.

GDF Suez este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu. GDF Suez Energy România dispune de un portofoliu de circa 1,4 milioane clienţi, gestionează o reţea de distribuţie de 17.000 kilometri şi are aproximativ 4.000 de salariaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația pentru construcția lotului 3 al Drumului Expres Arad - Oradea. Amintim......
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Premier Energy Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, a transmis clienților ...