Geely și un grup petrolier ar putea deveni acționari ai diviziei de motoare termice Renault din care fac parte și unele activități din România
La începutul lunii mai, oficialii grupului Renault și-au confirmat intenția de a separa activitatea în două entități, una dedicată motoarelor electrice, iar cea de-a doua motoarelor termice.
Conform francezilor activitățile din afara Franței din domeniul motoarelor şi transmisiilor termice şi hibride, reunite într-o divizie separată vor include uzinele mecanice din Spania, Portugalia, Turcia, România, Brazilia, Chile și Argentina, centrele de inginerie din Spania, România, Turcia și Brazilia, precum și funcțiile suport legate de aceste activități.
„Pentru a constitui un lider mondial, global şi competitiv în beneficiul Renault Group, al partenerilor din cadrul Alianţei şi eventual al altor constructori şi clienți, această entitate va putea dezvolta parteneriate industriale şi tehnologice. Consultările cu instanțele reprezentative ale angajaților referitoare la aceste proiecte se derulează în țările implicate iar etapele ulterioare ale acestor studii de strategie vor implica dialogul social”, menșionau în primăvara lui 2022 cei de la Renault.
Ulterior, conform LifeNews.ro, au apărut informații conform cărora, pentru a susține financiar activitatea diviziei de motoare termice, șeful Renault, Luca de Meo, este pregătit să vândă o parte dintre acțiunile acesteia.
Iar într-un interviu acordat publicației franceze Les Echos în această vară, Luca de Meo explica și că divizia dedicată motoarelor termice, cea care implică România, denumită „Horse” (Cal), rămâne foarte importantă. „Nu avem nicio intenție să renunțăm la această afacere” a ținut să puncteze șeful Renault explicând că decizia de a crea entitate a fost luată în ideea că în 10 sau 15 ani mașinile cu motoare termice vor putea fi vândute doar în afara Europei ca urmare a deciziilor Comisiei Europene.
„Responsabilitatea mea este să anticipez acest lucru și să organizez grupul pentru a putea continua activitatea. Știind că în 2040, conform proiecțiilor, mașinile cu ardere vor reprezenta în continuare 60% din vânzările la nivel mondial. (…) Este o activitate care generează marjă de profit pentru că investițiile au fost deja făcute. Iar potențialul este încă foarte bun în afara Europei. (…) Această entitate, la care vom rămâne acționar de referință, va furniza motoare cu ardere mărcilor grupului și, eventual, altor producători”, a continuat șeful Renault.
Ei bine, acum, se pare că Renault a găsit deja două companii interesate să preia acțiuni la divizia „Horse”. Surse apropiate producătorului francez de automobile susțin că Geely Automobile Holdings din China și un grup petrolier al cărui nume nu a fost dezvăluit sunt în discuții pentru a prelua pachete de acțiuni la aceasta.
Conform Reuters, francezii de la Renault Renault ar rămâne cu un pachet de 40% din unitatea de motoare pe combustibili fosili, în timp ce Geely ar prelua un pachet tot de 40%, iar compania petrolieră restul de 20%.
Sursele Reuters notează însă că planul nu este finalizat „și există alte piste pentru parteneri”.
Renault urmează să dezvăluie în această toamnă detaliile planului care prevede crearea celor două entități „Ampere” (electrice) și „Horse” (termice). Până atunci însă, șeful grupului, Luca de Meo, a dezvăluit că Renault va continua să își continue politica comercială axată pe valoare și nu pe volum.