„Le-am atras atenţia şi am considerat, ca şi acum, că era responsabilitatea lor să rezolve problema”, a afirmat Geithner la o audiere în comitetul pentru servicii financiare al Camerei Reprezentanţilor.
Încrederea în Libor, dobânda de referinţă pentru produsele financiare la nivel mondial, a fost zdruncinată după ce banca britanică Barclays a recunoscut că a manipulat rata.
Robert Diamond, care a demisionat din postul de director general al Barclays după ce banca a fost amendată cu 290 milioane de lire sterline (451 milioane dolari), a declarat în Parlamentul britanic că şi alte bănci au făcut propuneri false.
Indicele Libor este calculat de Asociaţia Bancherilor Britanici pe baza estimărilor zilnice a 18 bănci privind costurile împrumuturilor interbancare pe diverse perioade de timp, în diferite monede. Deoarece cifrele înaintate de bănci nu sunt bazate pe tranzacţii reale, indicele poate fi manipulat de traderi. Ratele LIBOR sunt folosite pentru stabilirea dobânzilor în contracte de mii de miliarde de dolari.
Preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a apărat reacţia Fed în Congres, săptămâna trecută, arătând că banca centrală a cooperat alte autorităţi de reglementare şi a sugerat o soluţie.
Documentele Fed din New York arată că Geithner a trimis în 2008 guvernatorului Băncii Angliei, Mervyn King, recomandări pentru schimbarea modului în care este calculată Libor.
În urma acestui scandal, Comisia Europeană a propus, miercuri, introducerea de sancţiuni penale, în viitor, împotriva angajaţilor instituţiilor de credit vinovaţi de manipularea ratelor interbancare.