Geitner: Jim Yong Kim va obţine sprijin internaţional larg pentru şefia Băncii Mondiale
Deţinerea de către un reprezentant al Statelor Unite a preşedinţei Băncii Mondiale este contestată pentru prima oară de candidaţi din economiile emergente. Doi economişti şi diplomaţi respectaţi, ministrul de Finanţe din Nigeria, Ngozi Okongo-Iweala, şi fostul ministrul de Finanţe din Columbia, Jose Antonio Ocampo, au fost nominalizaţi pentru cea mai înaltă funcţie din instituţia financiară internaţională.
Kim, expert american în domeniul sănătăţii, de origine sud-coreeană, este binecunoscut pentru activitatea sa de combatere a HIV/SIDA şi pentru promovarea serviciilor medicale pentru săraci. În prezent, Kim este preşedintele Colegiului Dartmouth din New Hampshire.
Nominalizarea sa a fost făcută vineri de către preşedintele american Barack Obama.
„Preşedintele a căutat un candidat care să atragă un sprijin larg la nivel mondial. Acest lucru este foarte important, pentru că nu luăm singuri această decizie”, a arătat Geithner într-un interviu acordat Reuters.
Economii emergente precum China, India, Africa de Sud, Brazilia şi Rusia au încercat în ultima perioadă să se folosească de creşterea influenţei lor economice pentru a deschide procesul de selecţie a şefilor Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, posturi care revin în mod tradiţional Statelor Unite, respectiv Europei.