Estimările GM vin la două zile după ce Ford Motor, al doilea mare producător auto din SUA, a dezamăgit investitorii cu perspectiva sa financiară.
De asemenea, GM a anunţat că va investi în China 14 miliarde de dolari până în 2018, pentru a deschide cinci fabrici de asamblare şi a lansa 60 de modele noi sau restilizate.
Joi, acţiunile GM înregistrau un avans de 2,6%, la 32,78 dolari. Anul acesta titlurile companiei au scăzut la bursă cu peste 20%. În septembrie, vânzările GM în SUA au urcat cu 19%, la 223.437 unităţi.
Compania americană a anunţat că se va concentra pe majorarea dividendelor, după ce în martie a plătit primul dividend trimestrial din aproape şase ani. Unii analiştii au speculat că GM ar putea face o răscumpărare masivă de acţiuni.
În 2013, GM a raportat un profit operaţional de 8,6 miliarde de dolari iar pentru acest an estimează câştiguri uşor mai ridicate. Obiectivul companiei este de a obţine o marjă de profit operaţional de 10% în America de Nord în 2016, a anunţat directorul general Mary Barra. Patru noi versiuni ale brandului de lux Cadillac vor fi lansate anul viitor în America de Nord şi nouă modele noi pe piaţa chineză în următorii cinci ani.
Recent, General Motors a anunţat că va rechema la service 2,4 milioane de autovehicule în SUA, din cauza temerilor legate de defecţiuni la centurile de siguranţă, cutii de viteză şi airbag-uri. Astfel, numărul total al modelelor GM rechemate la service în 2014 depăşeşte 13 milioane în SUA – mai mult decât a vândut compania anul trecut.
Rechemările au costat deja compania 1,3 miliarde de dolari în primul trimestru din acest an şi se estimează costuri de încă 700 milioane de dolari în perioada aprilie-mai 2014.
Creşterea costurilor cu acţiunile de rechemare la service în America de Nord şi pierderile din Rusia şi America de Sud au determinat Ford să-şi reducă luni estimările privind profitul înainte de taxe realizat în acest an până la şase miliarde de dolari, comparativ cu un profit cuprins între şapte şi opt miliarde de dolari cât estima anterior.
De asemenea, directorul financiar al Ford, Bob Shanks, a anunţat că în 2015 profitul înainte de taxe este estimat să crească între 8,5 şi 9,5 miliarde de dolari, sub estimările analiştilor care mizau pe un rezultat de 10,6 miliarde de dolari.
La nivel regional, conducerea Ford susţine că firma îşi îmbunătăţeşte performanţele din Europa dar cu toate acestea va înregistra pierderi de 1,2 miliarde de dolari în acest an urmate de pierderi de 240 de milioane anul următor. În contrast, regiunea Asia Pacific va genera un profit de aproximativ 700 de milioane de dolari în acest an, ceea mai mare parte provenind din China.