Generali a raportat un profit peste așteptări și se uită după achiziții
Conform planului strategic pe trei ani care se încheie în 2021, Generali a alocat până la patru miliarde de euro pentru M&A. A treia companie de asigurări din Europa a efectuat deja o serie de achiziţii în Grecia, Portugalia şi în Europa de Est. Luna trecută, Generali şi-a asigurat o participaţie majoritară în Cattolica, prin oferta de preluare în valoare de 1,17 miliarde de euro pentru rivalul mai mic, în ideea de a-şi consolida şi mai mult poziţia de lider pe piaţa din Italia.
„Încă evaluăm oportunităţile de fuziuni şi achiziţii, în linie cu strategia noastră, dar nu este ceva indispensabil”, a răspuns directorul financiar Cristiano Borean când a fost întrebat dacă s-ar putea folosi capitalul şi pentru un proces de răscumpărare de acţiuni.
Generali a înregistrat în primele nouă luni din 2021 un profit de 2,25 miliarde de euro, în creştere cu 74% faţă de perioada similară din 2020 şi peste estimările analiştilor, de 2,13 miliarde de euro.
Anul acesta acţiunile au urcat cu 35% la Bursa de la Milano iar joi dimineaţa înregistrau un avans de 1,6%.
„În timp ce afacerile din domeniul asigurărilor de viaţă şi al gestionării de active au avut o evoluţie bună, divizia de asigurări generale s-a dovedit rezilientă în pofida impactului solicitărilor de despăgubiri pentru catastrofe natural”, se arată în comunicatul Generali.
Generali a înregistrat în primele nouă luni din 2021 un profit operaţional de 4,4 miliarde de euro, în creştere cu 10% faţă de perioada similară din 2020 şi peste estimările analiştilor.
Rata solvabilităţii, care măsoară soliditatea financiară a companiei, a urcat la 233% la 8 noiembrie 2021, de la 231% la 31 iulie 2021 şi 224% la finalul lui 2020.
Generali va anunţa în 15 decembrie un nou plan strategic „foarte ambiţios” pe trei ani şi încă analizează posibile oportunităţi de fuziuni şi achiziţii (M&A) în Europa şi Asia, a informat luna aceasta directorul general Philippe Donnet.
Philippe Donnet, aflat la conducere din 2016, a fost criticat de doi acţionari – oamenii de afaceri italieni Francesco Gaetano Caltagirone şi Leonardo Del Vecchio – aceştia susţinând că strategia lui Donnet privind M&A este prea timidă, iar Generali trebuie să se extindă mai mult.
Totuşi, Donnet poate conta pe sprijinul majorităţii Board-ului şi a celui mai mare acţionar al Generali, Mediobanca, înaintea reînnoirii conducerii, care va fi votată de acţionari în 29 aprilie.
Răspunzând indirect criticilor, Donnet a declarat că acţionarii Generali au beneficiat de o rentabilitate totală de peste 100%, mai mult decât orice alt concurent.
„În pofida imperfecţiunilor noastre, suntem cei mai buni. Europa este sediul nostru şi creşterea pe piaţa europeană continuă să fie strategia noastră. Vrem de asemenea să ne întărim prezenţa în Asia”, a afirmat şeful Generali.
Noul plan pe trei ani „va fi un plan menit să impulsioneze transformarea digitală şi activitatea diviziei de gestionare a activelor”. Sustenabilitatea va fi „o temă centrală în creştere a strategiei noastre”, a adăugat Donnet.
Generali are 78.000 de angajaţi care deservesc 72 de milioane de clienţi în peste 60 de ţări. Generali PPF Holding, un joint-venture între Assicurazioni Generali (51%) şi PPF Group (49%), este prezent şi pe piaţa din România.