Compania a propus dividende de 0,45 euro pe acţiune, de la 0,20 euro pe titlu în 2012, după anunţarea creşterii profitului net la 1,915 miliarde de euro în 2013, de la 94 de milioane de euro în 2012, uşor mai scăzut decât estimau analiştii – 2,127 miliarde de euro.
În trimestrul patru din 2013, profitul net a urcat la 324 milioane de euro, după pierderi de peste un miliard de euro în 2012. Analiştii estimau un câştig de 604 milioane de euro în ultimele trei luni din 2013.
‘În 2014, ne vom reduce şi mai mult datoriile şi vom îndeplini programul de reducere a costurilor. Estimăm o îmbunătăţire a rezultatului operaţional şi a profitului, în linie cu planul companiei’, a declarat şeful Generali, Mario Greco.
Obiectivul companiei este ca, până în 2015, să obţină patru miliarde de euro din vânzări de active. Până în prezent, Generali a obţinut peste jumătate din această sumă, după vânzarea, anul trecut, a diviziei de reasigurări din SUA şi a subsidiarei din Mexic.
Al treilea mare asigurator european după capitalizarea de piaţă a anunţat că rata solvabilităţii Solvency I era de 150% la sfârşitul lunii februarie, mult sub nivelul înregistrat de companiile rivale Allianz, Axa şi Zurich Insurance Group, estimat de analişti la 200%.
‘Capitalul rămâne principala problemă a Generali’, susţin analiştii de la Banca IMI.
Generali SpA vinde active care nu sunt de bază pentru a se concentra pe divizia de asigurări şi pentru a-şi majora capitalul, dar încă nu a reuşit să găsească un cumpărător pentru divizia bancară din Elveţia, BSI.
Miercuri, acţiunile companiei au crescut cu 0,5%, la 16,3 euro, la bursa de la Milano.
Generali, care operează în peste 60 de ţări şi are 82.000 de angajaţi, obţine aproximativ 10% din profitul operaţional în Europa Centrală şi de Est. De asemenea, al treilea asigurator din Europa a înfiinţat sucursale pe principalele pieţe din Extremul Orient, inclusiv India şi China.
Reorganizarea Generali va avea ca obiectiv majorarea capitalului şi creşterea profitului, dar nu vor fi reduse dividendele şi nu se vor face concedieri, a afirmat Greco. De asemenea, noua strategie a Generali vizează până în 2015 o creştere a contribuţiei diviziei de asigurări non-viaţă la aproximativ jumătate din profitul operaţional al companiei, faţă de 35% în prezent.
Generali PPF Holding, un joint-venture între Assicurazioni Generali (51%) şi PPF Group (49%), este prezent şi pe piaţa din România.