Cum arată jobul ideal pentru românii sub 30 de ani: bani „care să le ajungă”, oportunităţi, manageri care să îi inspire

Schimbul de generaţii a dus în multe companii din România dificultăţi în a înţelege modul în care proaspeţii absolvenţi se raportează la firmele respective. Studiile indică faptul că, cel mai probabil, companiile nu oferă tinerilor angajaţi ce vor. Pentru generaţiile ce nu au împlicit încă 30 de ani sunt mult mai importante oportunităţile de carieră şi mediul plăcut de la birou decât sunt pentru cei ce au trecut de acesată vârstă. Managerii ar trebui să fie şi ei altfel decât erau înainte.  Banii contează, dar nu pentru aşa de mulţi dintre cei tineri.
Economica.net - Dum, 30 oct. 2016, 21:09
Cum arată jobul ideal pentru românii sub 30 de ani: bani

Li se spune millennials, generaţia „de ce”, Y, boomerang sau cei ce refuză să se maturizeze (generaţia Peter Pan), sunt caracterizaţi ca fiind „individualişti, nerăbdători, greu de îndrumat, dependenţi de social media şi lipiţi de telefoanele mobile, nepăsători şi delăsători la locul de muncă. Este vorba despre cei sub 30 de ani care sunt acum la primele locuri de muncă sau deja în middle management pregătindu-se pentru oportunităţi în carieră mai mari. Şi sunt acei oameni despre care mulţi specialişti în HR susţin că s-ar duce la un alt loc de muncă pentru 50 de lei în plus. „Aceşti millennials sunt de fapt încântaţi să lucreze acolo unde pot învăţa şi unde ideile lor sunt valorizate. În general au foarte multe idei, dar au nevoie de suport pentru a le pune în aplicarei”, susţine Alina Stepan, director general Ipsos Europa de Sud-Est, compania de cercetare de piaţă care a realizat un studiu comparativ între această generaţie şi cele anterioare. Studiul, realizat pe baza răspunsurilor a 14.000 de angajaţi din 15 cele mai mari economii din lume, a fost prezentat în cadrul retailArena.

Cum sunt românii millennials

Pe baza studiilor efectuate, aceasta îi împarte pe millennials din România în patru categorii distincte, evidenţiind că există unele diferenţe între tinerii români şi cei din statele dezvoltate, dar nu majore. 

„O primă categorie-„achievers” (cei ce urmăresc să deţină) sunt acei români preocupaţi de succes, pentru care statutul social este foarte important”, explică managerul Ipsos. Sunt acei oameni determinaţi, implicaţi în relaţii de lungă durată, care îşi fac planuri pe termen lung, doresc să câştige mai mult, cumpără branduri premium şi mainstream şi nu se dau în vânt după experimente.

Urmează aşa-numiţii „familişti”, cei cu o generaţie înaintea primilor, care au familii şi eventual copii, sunt preocupaţi de stabilitatea economică şi emoţională şi fac planuri pe termen lung. Ei sunt interesaţi mai degrabă de brandurile prietenoase şi privesc produsele premium ca pe un răsfăţ. Mai tinerii „jongleri”, cei aflaţi acum în facultate, masterat sau proaspăt absolvenţi sunt cei care pun sub semnul întrebării regulile existente şi doresc să explereze lumea şi pe ei înşişi. Sunt toleranţi, singuri sau în relaţii pasagere, hedonişti şi jucăuşi, le place să experimenteze şi să îşi asume riscuri, au venituri mici, sunt flexibili în alegerea brandurilor şi dispuşi să economisească pentru a cumpăra produse de nişă.

Nu în ultimul rând, idealiştii sunt absolvenţi de facultate sau studii post universitare, cu relaţii „complicate”, venituri fluctuante, voluntari şi entuziaşti, cu putere mare de influenţă, competenţi, deschişi la networking şi aparent neimplicaţi în „lumea brandurilor”. Sunt dintre cei care luptă pentru diverse cauze în care cred şi tind spre auto-realizare.

Compania ideală pentru un Millennials

Potrivit cercetărilor Ipsos, această generaţie are aşteptări foarte clare de la un loc de muncă, vor să poată conta pe ajutorul colegilor atunci când au de rezolvat o problemă, doresc să se simtă respectaţi de către management şi pretind echipamentele şi materialele adecvate muncii pe care o desfăşoară. „Cei sub 30 de ani nu sunt preocupaţi să găsească un mediu călduţ. În schimb, sunt foarte influenţaţi de condiţiile de muncă, vor program flexibil şi birouri cu verdeaţă”, explică managerul Ipsos.

De altfel, millennials apreciază mai mult decât colegii lor de peste 30 de ani acele companii care le oferă oportunităţi de creştere în carieră (38% vs 34%) şi pe cele care oferă condiţii plăcute de muncă(33% vs 30%). Totuşi, recompensele sunt, ca şi pentru cei de peste 30 de ani, cele mai importante. Pentru mult mai puţini însă. Doar 57% dintre cei sub 30% apreciază că cel mai important lucru la o „companie ideală”este recompensa, faţă de 62% dintre cei peste 30 de ani.

Millennials sunt mai fericiţi la muncă. Caută până găsesc ce doresc

Având în minte compania ideală, cei tineri nu prea renunţă la dezideratele lor, de unde şi dificultăţile companiilor de a-şi păstra angajaţii. De altfel, acest  tip de mentalitate poate fi motivul pentru care mai multor millennials decât persoanelor de peste 30 de ani le place să vină la muncă dimineaţa (29% vs 25%). De asemenea, mai mulţi tineri decât persoane trecute de 30 de ani consideră că au un loc de muncă interesant (34% vs 28%) sau sunt mulţimiţi de faptul că în viaţa lor există un echilibru între viaţa profesională şi cea privată (27% vs 23%). 

Discrepanţa dintre generaţii se vede însă cel mai mult atunci când se pune problema motivaţiei la locul de muncă, 26% dintre millennials apreciind că aceasta creşte, faţă de numai 15% dintre respondenţii de peste 30 de ani.

Un altfel de manager pentru millennials

Nu în ultimul rând, noua generaţie de profesionişti are nevoie de un altfel de manager faţă de generaţiile mai vechi cărora li se potriveşte mai bine acel gen de conducător care vede în procese un scop în sine. „Tinerii au nevoie de lideri, de manageri insipraţionali, de coach”, punctează Stepan. 

De altfel, 58% dintre millennials susţin că au aşteptări de leadership din partea managerilor, faţă de 53% dintre persoanele de peste 30 de ani, 55% îi apreciază pe managerii care oferă subalternilor încredere şi deleagă responsabilitîţi (vs 51% dintre cei de peste 30 de ani), 54% vor ca şefii să le poată oferi un exemplu de urmat (faţă de 50% dintre cei de peste 30 de ani) şi tot 54% doresc suport în situaţii dificile.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute de sondare. Primele reacţii ale candidaţilor....
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă ...
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...