Statele Unite şi Rusia, aflate la originea conferinţei care se va deschide la 22 ianuarie, în Elveţia, urmează să discute luni pe tema unei eventuale participări a Iranului, refuzată de Washington.
„O reuniune transregională la care actorii influenţi nu participă nu va fi în măsură să conducă la soluţionarea crizei siriene”, a declarat Rohani în cursul unei conversaţii telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit agenţiei Isna.
„Din acest motiv conferinţa Geneva II a eşuat chiar de la început”, a adăugat el, catalogând iniţiativa ruso-americană drept un „spectacol de negociere”.
Aproximativ 30 de participanţi au fost invitaţi la conferinţa de pace Geneva II, amânată deja în repetate rânduri şi menită să reunească la aceeaşi masă reprezentanţi ai regimului şi opoziţiei siriene pentru a pune capăt conflictului din Siria.
Însă Iranul, un susţinător activ al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, nu se află pe listă. Secretarul general al ONU doreşte să invite Teheranul, la fel ca şi Rusia, principalul aliat al Damascului.
Statele Unite au propus pentru moment un rol de subaltern, respins de Iran luni.
Potrivit agenţiei Isna, Putin a reafirmat în cursul discuţiei telefonice sprijinul Moscovei şi şi-a exprima speranţa că îi va convinge pe „aliaţi (…) că Iranul, în calitate de actor-cheie, trebuie să fie prezent la negocieri”.
Iranul a afirmat că sprijină găsirea unei soluţii politice pentru conflictul care s-a soldat, potrivit unui ONG sirian, cu peste 130.000 de morţi în aproape trei ani. Însă Teheranul este criticat pentru că oferă sprijin militar şi financiar Damascului.