Ea a precizat că această practică are avantajul de a economisi sume importante, prin evitarea apelării la experţi externi pentru verificarea acestor evaluări.
Primul pas al procesului de validare robotică a evaluărilor a fost reprezentat de auto-evaluările managerilor plasaţi de compania de recrutare, a explicat Crina Ilie, în cadrul conferinţei HR Uncovered.
„Ca să facem faţă acestor schimbări, acum doi ani am început un mare efort intern de readaptare. (…) Am început luând 50 de familii de joburi mari din organizaţie, creând împreună cu acei guru profiluri ideale şi punând Senior Leadership-ul, Vice-Presidents şi mai sus să se autoevalueze faţă de acele profile ideale. Aşa am început: Hai să vedem faţă de cele 50 de familii de joburi pe care le avem în Genpact cum sunt liderii noştri, cum se autoevaluează ei. Atât, doar să facem reality-check, să vedem cum se auto-evaluează”, a precizat Crina Ilie.
Reprezentantul Genpact a precizat că algoritmii de Inteligenţă Artificială au confirmat în proporţie de 85% evaluările realizate uman.
„Apoi am făcut ceva foarte interesant: colegii noştri care se ocupă de partea de Inteligenţă Artificială au folosit teoria reţelelor neuronale şi au urmărit traficul emailurilor de la vicepreşedinte şi mai sus, anunţând anumite ţări şi populaţia care va fi determinată pentru a identifica şi a valida dacă cei care s-au autoevaluat ca experţi sunt puncte nodale, aşa cum reiese şi analiza traficului de mail. Şi pe acele emailuri s-au uitat de exemplu la situaţii în care de câte ori sunt invitată să vorbesc, de câte ori sunt invitată într-un proces de sales, de câte ori cineva îmi cere să îl ajut cu o bună practică dintr-o regiune. Lucru foarte interesant: 85% dintre cei identificaţi de Inteligenţa Artificială care a analizat traficul de mail au fost cei care s-au declarat experţi şi a fost şi confirmat cu evaluarea anuală de performanţă. Deci, în companie putem face lucruri fascinante cu tehnologia, fără să investim milioane în experţi externi”, a estimat Crina Ilie.
Oficialul Genpact a susţinut că firma de recrutări consideră în continuare oamenii mai importanţi decât Inteligenţa Artificială şi a precizat pentru AGERPRES că acest experiment nu dovedeşte contrariul.
„(Algoritmii folosiţi – n. r.) doar ne-au validat. Am vrut să validăm, să vedem dacă partea de trafic de emailuri, ce fel de mailuri se schimbă, cu evaluarea noastră din partea de performanţă şi auto-evaluare a angajaţilor se suprapun. Este un alt mod de a valida. Dacă, într-adevăr, într-o organizaţie cu 90.000 de angajaţi, în momentul în care ne uităm către cine mă duc când sunt în impas, este aceeaşi persoană pe care noi ca şi Senior Leadership şi HR o nominalizăm ca şi top twenty, este aceeaşi persoană? Sau sunt alte lucruri politice sau subiective în spate? Şi algoritmul ne-a confirmat că în 85% din cazuri sunt aceiaşi oameni cei care îşi ajută colegii, care dau lucruri pe care ei le-au făcut, dau curs unor activităţi de sprijin în activităţi de vânzare, fac coaching, răspund la un sfat, sunt approacheable, nu sunt acei lideri cu calendarul tot timpul plin care nu-ţi răspund niciodată. Asta a făcut Inteligenţa Artificială şi e fascinant ce se face în zona aceasta, cum putem să ne validăm sau să invalidăm nişte lucruri. Asta nu înseamnă că inteligenţa artificială e un panaceu universal. Cu siguranţă, nu este”, a apreciat Crina Ilie.
Aceasta a precizat că în prezent managerii plasaţi de Genpact conduc şi oameni, dar şi roboţi.
„Genpact, în 2006, avea 6.500 de angajaţi global şi în România mai puţin de 100. În 13 ani, această companie a ajuns la 90.000 de angajaţi global şi 6.000 în Europa. Gândiţi-vă ce înseamnă asta pentru toate sistemele de resurse umane, capacităţi de recrutare, şcoală de leadership intern, training, o grămadă de ţări noi, expansiune de cunoştinţe în fiecare zi… Şi viteza nu încetineşte, devine mai accelerată în fiecare zi. Într-un an, am crescut din nou într-un ritm alarmant, în ciuda faptului că foarte multe joburi sunt preluate de roboţi: în industria pe care eu o reprezint, toată partea aceasta de Robotic Process Automation (RPA) este o realitate şi managerii noştri conduc angajaţi şi roboţi în egală măsură. Deci, în birourile noastre sunt calculatoare care rulează singure tranzacţii şi managerul trebuie să conducă în egală măsură acei roboţei şi pe angajaţii care urmăresc tranzacţiile respective”, a explicat Crina Ilie.
Ea a mai detaliat un alt instrument robotic folosit în companie, un chatbot care sondează sentimentele angajaţilor.
„Avem în momentul de faţă un alt proiect de verificare a pulsului organizaţional. Este un chatbot care se duce la angajaţi periodic şi îi întreabă dacă sunt bucuroşi, trişti, dacă vor să plece şi aşa mai departe. Evident că algoritmul respectiv şi modul în care noi interacţionăm cu astfel de tool-uri e subiectiv şi relevanţa în astfel de cazuri trebuie tot timpul revalidată. Inteligenţa Artificială şi partea de tehnologie nu pot fi scoase în afara analizei umane şi a procesului de decizie şi a discuţiilor pe care le ai cu datele în faţă, însă fără date cred că suntem pierduţi în câte lucruri se schimbă în jurul nostru. Avem nevoie de date, avem nevoie de informaţii şi e păcat să nu le folosim”, a încheiat Crina Ilie.