George Anghel, ghiseul.ro: Lansăm ConectX, primul hub de conectare cu toate instituţiile statului care elimină statul la cozi
„ConectX vine să acopere o zonă despre care nu s-a vorbit până acum în partea digitală. Este un motor de creare de spaţii virtuale şi pentru persoane fizice, şi pentru persoane juridice de toate felurile, de la companii, ONG-uri, instituţii publice. Creează spaţiu virtual cu spaţiu virtual şi le interconectează pe toate între ele. Ele acţionează în mod independent în sensul în care sistemul este cel care pune toate instrumentele: de document manager, de arhivare electronică, registratură, de identitate virtuală, o platformă de semnare electronică direct în browser.
Toate aceste instrumente operaţionalizează aceste milioane de spaţii virtuale care vor fi în ConectX, astfel încât fiecare dintre noi să putem să interacţionăm”, a explicat Anghel.
Într-o primă fază, platforma va fi disponibilă persoanelor fizice, urmând ca apoi să poate fi accesată şi de persoanele juridice. Primul oraş care va fi conectat este Bucureştiul, urmat de oraşele mari din ţară.
„Există un calendar pe care îl avem. Săptămâna viitoare vor începe instituţiile din Bucureşti. Începem cu inelul 1 – Direcţiile de Taxe şi Impozite Locale din Bucureşti, după aceea, într-o perioadă relativ scurtă de timp o să dăm drumul la persoanele juridice. Ecosistemul va urma un calendar de extindere care are la bază o strategie pe care noi am făcut-o tocmai în ideea de a operaţionaliza hub-urile centrale de date din România. (…)
Ulterior, din Bucureşti se va extinde către oraşele mari. Bineînţeles, şi când apar cereri de la instituţiile din oraşele mici, nu îi refuzăm. Nu trebuie să ne aşteptăm că vor apărea în ordinea mărimii, vor apărea în ordinea prioritizării”, a spus Anghel
Cum funcţionează ConectX
Platforma este un ecosistem de zeci de aplicaţii care comunică între ele şi integrate printr-o platformă de management al identităţii care îi permite utilizatorului să aibă o experienţă fluidă, fără să fie nevoit să se logheze şi delogheze de mai multe ori.
„În termenii UE, este o digital service infrastructure adică este infrastructură masivă prin care cetăţenii, companiile pot interacţiona cu statul pentru absolut orice, de la întrebări despre cum se completează o cerere până la acces la date, verificări de toate felurile”, a adăugat Anghel.
Acesta a mai spus că platforma înglobează tehnologii de ultimă generaţie care pune toate intrumentele la dispoziţia oamenilor, respectiv platforme de lucru colaborativ, conferinţe audio şi video, flip chart electronic, traducere în timp real din 90 de limbi, document management, bussines process flow, arhive electronice automatizate, plăţi electronice.
Potrivit lui George Anghel, ConectX va fi prima infrastructură care va conecta oameni și instituții; primul spațiu privat virtual în care avem la dispoziție toate instrumentele de lucru, documente colaborative, transfer de fișiere, platformă de semnare calificată direct în browser, secțiuni pentru declarații și cereri adresabile tuturor instituțiilor din România.
„Practic, orice firmă îşi poate virtualiza complet toată entitatea în spaţiul virtual şi va putea să îşi desfăşoare toată activitatea, fiind în acelaşi timp interconectat cu toată ţara. Orice antreprenor va putea să comunice cu evidenţa populaţiei, cu ANCPI, cu Registrul Comerţului, cu ANAF şi oricare dintre ministere, cu primăriile”.
Oamenii nu se vor mai plimba de la un ghişeu la altul
Anghel a explicat că nimeni nu va avea acces la datele utilizatorului fără ca utilizatorul să ştie. Dar dacă cineva doreşte să dea acces altora, va putea face acest lucru.
De exemplu, dacă cineva are o nevoie care implică mai multe instituţii ale statului nu va mai fi nevoie să se plimbe de la un ghişeul la altul să ducă acte şi dovezi de plată de la o instituţie la alta.
„La prima instituţie la care ajungi declanşeazi procesul respectiv şi apoi ele sunt cele care comunică între ele şi rezolvă treaba (…) în cazul Cazierului Fiscal sau Certificatului Fiscal, toate instituţiile vor putea să îl acceseze de acolo şi să se folosească de el”.
Cel mai mare beneficiu al acestei platforme va fi că „cetăţeanul sau antreprenorul trebuie să fie cât mai mult lipsit de povara şi grija aceasta. Sunt convins că gradul de conformare benevolă la reglementări va veni în momentul în care misiunea cetăţeanului sau antreprenorului va fi uşurată”.
Proiectul a fost început în urmă cu mai bine de trei ani şi au lucrat la el aproximativ 16 companii, printre care Orange România şi a costat o „sumă cu şapte crifre”.
„ConectX este un proiect pe care noi l-am început în urmă cu trei ani şi jumătate. La momentul respectiv nu ne-am gândit că ne va prinde 2020 ca dată de lansare. Ne gândeam că o să fie mult mai rapid. A durat mai mult pentru că în momentul în care faci astfel de ecosisteme, primul lucru de care trebuie să dai dovadă este o responsabilitate supremă. Nu te joci cu aşa ceva pentru că este vorba de infrastructură critică pentru întreaga societate”.