George Croitoru, General Manager al unuia dintre cele mai de succes magazine online de sisteme de supraveghere video, vorbeste despre felul in care a evoluat aceasta piata in ultimul timp, in mod special pe segmentul sistemelor cu pret mediu si mic.
Reporter: Cum este piata de sisteme supraveghere video in Romania? Exista vreo diferenta fata de piata din urma cu 2, 3 ani?
GC: Incercam intotdeauna sa intuim trendul si sa tinem pasul cu el. In Romania piata camerelor de supraveghere este una in plin curs de dezvoltare pentru ca se cauta tot mai mult acest tip de sisteme pentru apartamente si locuinte private. La inceputurile www.skut.ro, atentia era in general concentrata pe sistemul de vanzare business to business pentru ca cei interesati de supraveghere erau de obicei patronii de companii mici, mijlocii sau mari si mult mai rar persoanele fizice. In prezent observam o inclinare a balantei catre cumparatorii mici, persoanele fizice care profita de ieftinirea sistemelor si simplificarea tehnologiei.
Reporter: Care sunt motivele pentru aceasta crestere a interesului fata de situatia din urma cu cativa ani?
GC: Este vorba in principal de buget. Bugetul unei familii obisnuite nu suporta pana in urma cu cativa ani cheltuielile necesare pentru a instala un sistem supraveghere video in casa. Tehnologia era inca destul de scumpa, peste puterea de cumparare a celor mai multe persoane fizice. Se instalau sisteme de supraveghere doar in vilele si casele din cartierele rezidentiale. In prezent avem sisteme instalate in orice tip de imobil, inclusiv in apartamente la bloc si chiar garsoniere. Pretul tot mai accesibil este principalul factor care ne-a permis sa ne indreptam atentia catre un nou public tinta. Apoi un alt factor important este usurinta de utilizare. Odata cu evolutia tehnologiei si aparitia sistemelor cu camere de supraveghere wireless, se elimina dificultatea de instalare si operare. Camerele video cele mai vandute in prezent sunt cele care pot fi controlate cel mai usor inclusiv prin telefon, tableta sau laptop. Din moment ce nu mai este nevoie de o camera de control pentru sistemul de supraveghere, acestea pot fi instalate in spatii tot mai mici.
Reporter: Pentru ce cumpara oamenii sisteme de supraveghere? Este teama de hoti un factor in decizia de cumparare?
GC: Ar putea parea surprinzator, dar in cele mai multe cazuri sistemele de supraveghere nu sunt achizitionate cu intentia de a folosi ca protectie impotriva hotilor. In ultimul timp, primim tot mai multe comenzi pentru supravegherea bonelor sau a asistentilor care se ocupa de persoanele bolnave. Problema cu bonele este una in mod special delicata, foarte multi parinti apeleaza la noi in urma unor suspiciuni ca bona nu se comporta intocmai profesional in spatele usilor inchise. Din pacate, de multe ori suspiciunile sunt fondate. Am avut cazuri in care clientii ne-au scris sa ne multumeasca dupa ce au prins bona in flagrant cu ajutorul camerelor ascunse. Noi consideram ca in cazurile de genul acestea, cea mai buna aparare este preventia si o recomandam oricui ii lasa pe cei mici pe mana unor persoane necunoscute, fie ele profesioniste.
Reporter: Ce tip de sisteme de supraveghere recomandati pentru supravegherea bonelor?
GC: De multe ori parintii care apeleaza la serviciile noastre nu stiu exact ce tip de camera se potriveste pentru nevoile lor. Echipa noastra este mereu pregatita sa ofere informatii complete si sugestii potrivite, in functie de situatie. Spre exemplu pentru supravegherea bonelor recomandam de obicei camere IP wireless. Un model destul de cautat este camera Hikvision DS-2CD2Q10FD-IW pentru pretul accesibil si faptul ca poate fi asezata oriunde si controlata prin telefon, mobil sau tableta. Pentru cei care isi doresc solutii mai complexe de supraveghere video, recomandam NVR cu 8 canale tot Hikvision care face posibila realizarea unui sistem complet de supraveghere in fiecare camera a locuintei.
Reporter: Cat de mare este investitia pentru un parinte care doreste sa apeleze la acest tip de sisteme de supraveghere?
GC: Sumele depind foarte mult de tipul de supraveghere pentru care opteaza. O singura camera porneste de la cateva sute de lei, iar un sistem in intreaga locuinta poate ajunge la cateva mii, in functie de numarul de camere si dimensiuni. Pentru supravegherea bonelor este in general nevoie de sisteme ceva mai complexe pentru ca am avut situatii in care bonele isi desfasurau activitatea in camerele fara supraveghere. Am avut si clienti care s-au intors din acest motiv pentru solutii complete de supraveghere.
In filmuletul de mai jos, SKUT.ro prezinta camera wireless pentru supravegherea bonelor, usor de montat, mobila si cu accesare chiar si de pe telefonul mobil sau tableta