Decizia a fost luată cu 18 voturi favorabile, un vot împotrivă şi o abţinere, scrie Agerpres.
Maior a declarat, în cadrul audierilor din comisii, că principalele elemente ale mandatului său au fost discutate cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
El a vorbit despre importanţa crucială a relaţiei bilaterale cu SUA, arătând că aceasta s-a dezvoltat pe toate planurile după semnarea Declaraţiei Parteneriatului strategic, fiind ‘un element central al politicii externe şi de securitate a României’.
Maior a spus că o preocupare constantă a proiectului său de ambasador va fi consolidarea relaţiei cu comunitatea românească. În opinia sa, comunitatea românească are un potenţial enorm pentru dezvoltarea relaţiei cu SUA.
‘Consider demersul în vederea eliminării vizelor un obiectiv major al mandatului meu’, a completat fostul şef al SRI.
Maior a subliniat că toate temele Parteneriatului strategic trebuie permanent adâncite, aprofundate, în dialogul strategic, politic cu autorităţile americane. El a arătat că este necesară informarea reciprocă în legătură cu evenimentele din regiune.
Fostul director al SRI a arătat că operaţionalizarea scutului de la Deveselu este unul din aspectele avute în permanenţă în vedere.
‘Un aspect care poate fi aprofundat în cadrul Parteneriatului strategic este relaţia economică. Este inadmisibil ca SUA să fie al 11-lea investitor în România. Acest lucru trebuie remediat’, a afirmat George Maior, adăugând că trebuie întreprinse acţiuni pentru a atrage investiţii americane în special în domeniul IT, energie.
Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat pe 30 aprilie propunerea ca George Maior să fie ambasador al României în SUA.