Dealerii australieni presupun că George Soros, prin intermediul fondului său de investiţii Soros Fund Management, a pariat pe reducerea surprinzătoare a dobânzii de referinţă, ceea ce s-a şi întâmplat la scurt timp. Dolarul australian, cea mai puternică valută din ultimii ani, s-a depreciat faţă de dolarul american, imediat după anunţ şi zvonurile legate de poziţionarea lui Soros în piaţă, dar efectul a fost limitat la un procent, suficient însă pentru a-i aduce legendarului speculator un profit de 18,65 milioane dolari în fiecare din cele trei tranzacţii, în decurs de doar 36 de ore. Întâmplător sau nu, mâna sa dreapta, Stanley Druckenmiller, a afirmat joi, la conferinţa investitorilor de la New York, că se aşteaptă ca dolarul australian să scadă puternic, arată Admiral Markets, într-un comunicat remis AGERPRES.
„Un miliard de dolari nu este totuşi suficient pentru a prăbuşi o valută ca AUD sau oricare altă valută majoră. Dacă a mizat pe tăierea dobânzii, nu a urmărit doar o speculaţie pe termen scurt, ci a mizat, cel mai probabil, pe ieşirea cursului din intervalul 1,02-1,06, unde se tranzacţionează de aproape un an şi pe scăderea sub paritate a ratei de schimb în viitorul apropiat”, explică Cochintu, specialistul în piaţă valutară al companiei de brokeraj Admiral Markets.
La începutul anului, banca de investiţii HSBC a anunţat că dolarul australian este cea mai supra-evaluată valută din lume, ca urmare a politicilor monetare adoptate în SUA, Japonia, Europa şi Marea Britanie. Au fost luate în calcul paritatea puterii de cumpărare (PPT), indicele Big Mac (Big Mac Index) şi rata reală de schimb (REER).
George Soros, acum în vârstă de 82 de ani, a devenit faimos după ce în 1992 a câştigat 1,8 miliarde de dolari vânzând liră sterlină (GBP) în dauna mărcii germane (DM). La începutul acestui an, acesta şi-a vândut investiţiile în aur, chiar înainte ca preţul să se prăbuşească. De asemenea, a beneficiat semnificativ din deprecierea masivă a yenului japonez (JPY), rapoartele din Japonia indicând un profit de peste un miliard de dolari pentru compania sa în perioada noiembrie 2012 – februarie 2013 din vânzarea monedei locale.
Admiral Markets Group a fost fondat în 2001 şi oferă servicii în peste 35 de ţări la nivel global prin companii licenţiate în Uniunea Europeană şi Australia, Admiral Markets AS Sucursala din România este înregistrată şi supravegheată de CNVM.
Casa de brokeraj Admiral Markets are 12.000 de clienţi activi, care rulează un volum lunar de 35 miliarde dolari.