‘La nivelul economiei reale, necesarul actual de recapitalizare, pentru a se atinge 50% din capitalul social aşa cum prevede legea, este de 11 miliarde de euro, din care şase miliarde la firmele cu capital străin, 4,5 miliarde la firmele private cu capital autohton şi 0,5 miliarde de euro la companiile de stat’, a declarat vineri Georgescu în cadrul unei conferinţe pe teme de contabilitate.
Oficialul BNR s-a declarat preocupat de situaţia financiară a societăţilor comerciale care raportează pierderi financiare de mulţi ani la rând.
‘Dincolo de blocajul pe care îl produce în economie, decapitalizarea cronică diminuează produsul intern brut, din cauză că pierderea anihilează o parte din valoarea adăugată brută creată de societate în fiecare an’, a subliniat Georgescu.
El a prezentat şi datele aferente anului 2015 cu privire la rezultatele financiare ale companiilor româneşti.
Astfel, din 700.000 societăţi, au depus bilanţ doar 608.000, adică 85%. Din acestea, 14%, respectiv 84.000, au raportat că au înregistrat un rezultat nul.
‘Din cele 524.000 de firme care au înregistrat rezultat negativ sau pozitiv, cele cu profit sunt preponderente, 58%, respectiv 306.000 agenţi economici, care au totalizat un profit de 17 miliarde de euro. Din acestea, statul deţine numai 720 de firme cu un profit total de două miliarde de euro’, a subliniat reprezentantul BNR.
În opinia acestuia, este îngrijorător faptul că 219.000 de firme, restul de 42%, au înregistrat pierderi de 8,5 miliarde de euro, din care 390 sunt societăţi de stat, cu 0,9 miliarde de euro pierdere, şi 218.610 sunt companii private, cu un total al pierderilor de 7,6 miliarde de euro.
‘Cauzele acestor situaţii negative sunt multiple şi conţin, pe lângă factori obiectivi specifici economiei de piaţă, numeroşi factori subiectivi, care pornesc cu reglementări incomplete din Legea 31 privind societăţile comerciale, continuă cu multe breşe în legislaţia fiscală şi includ comportamentele inadecvate ale unor antreprenori’, a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.