Georgescu evită să se pronunţe asupra menţinerii ţintei de creştere economică pentru acest an

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a evitat să spună, la finalul negocierilor cu FMI de la Palatul Victoria, dacă Guvernul îşi mai menţine pentru acest an ţinta de creştere economică de 1,5% din PIB, menţionând doar că prognoza de deficit bugetar nu va fi modificată.
Economica.net - mie, 08 aug. 2012, 13:50
Georgescu evită să se pronunţe asupra menţinerii ţintei de creştere economică pentru acest an

La sfârşitul discuţiilor de la Palatul Victoria cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, la care a participat şi premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor a fost întrebat de jurnalişti dacă a discutat cu oficialii Fondului despre revizuirea ţintei de creştere economică şi deficit bugetar, el evitând însă un răspuns direct legat de avansul Produsului Intern Brut şi făcând referire numai la deficitul bugetar.

El a arătat că la sfârşitul acestei săptămâni va fi negociat textul scrisorii de intenţie, astfel încât să se ajungă la un consens asupra formulărilor şi cifrelor din document.

„Deficitul bugetar-ceea ce interesează şi agenţii economici, şi populaţia în primul rând-rămâne şi ca procent din PIB la acelaşi nivel, de 2,2%, şi în termeni absoluţi, ca sumă reprezentată în miliarde de lei. Scrisoarea de intenţie ne va fi înmânată vineri de partenerii noştri internaţionali, iar în cursul zilei de vineri şi apoi sâmbătă şi probabil şi duminică vom discuta pe text şi vom ajunge la un consens pe toate formulările şi cifrele. Pot să spun că nu avem modificări în ceea ce priveşte deficitul bugetar”, a spus Georgescu.

La insistenele jurnaliştilor dfacă Guvernul ia în considerare o revizuire în jos a ţintei de creştere economică, ministrul Finanţelor a răspuns că acea ţintă este „o premisă” care ajută la construcţia bugetului.

În luna iunie, Banca Mondială a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,5%, nivel estimat anterior, la 1,2%, şi a avertizat că ţările în dezvoltare trebuie să se pregătească pentru o perioadă lungă de volatilitate la nivel global şi „vremuri mai grele”.

Ultimele prognoze de la FMI şi Comisia Europeană privind creşterea economică a României în acest an sunt, la acest moment, uşor mai ridicate decât proiecţia Băncii Mondiale. Astfel, FMI se aşteaptă la un avans al PIB de 1,5%, iar Comisia Europeană de 1,4%.

Pentru anul următor, Banca Mondială a redus uşor estimarea de creştere economică a României, de la 3%, cât anticipa în ianuarie, la 2,8%. Instituţia internaţională se aşteaptă la o accelerare a activităţii economice în 2014, cu un avans de 3,4%.

Strategia fiscal-bugetară relevă că Guvernul a revizuit în scădere prognozele de creştere economică şi deficit bugetar pentru următorii ani, modificarea în jos a ţintei privind avansul PIB fiind explicată de Executiv prin „pierderea de viteză” a potenţialului de creştere economică pe termen mediu.

Astfel, conform noilor estimări, ţinta de creştere economică va fi redusă pentru anul viitor de la 4,5% anticipat iniţial la 3,1%, în timp ce pentru 2014 se mizează în prezent pe o creştere economică de 3,6%, în scădere de la 4,7% prognozat anterior.

Pentru anul 2015, estimarea este pentru o creştere economică de 3,9%.

În privinţa deficitului bugetar, conform metodologiei ESA 95, ţintele au fost de asemenea revizuite în scădere, de la 2,5% din PIB la 2,2% din PIB pentru 2013 şi de la 2,2% din PIB la 1,2% din PIB în 2014.

Pentru anul 2015, ţinta de deficit bugetar vizează un nivel de 0,9% din PIB.

În acest an, ţinta de deficit a fost urcată de la 1,9% din PIB la 2,2 % din PIB, urmare a majorării salariilor în sectorul bugetar şi restituirea către pensionari a unei părţi din contribuţia la sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
AFM organizează o sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla pentru Tractoare în perioada 22 – 28 noiembrie
AFM organizează o sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla pentru Tractoare în perioada 22 – 28 noiembrie
Administraţia Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere în vederea validării dealerilor, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini......
CPE anunță că devine o compania cu capital 100% românesc, după preluarea participației deținută de Custom Group
CPE anunță că devine o compania cu capital 100% românesc, după preluarea participației deținută de Custom Group
Furnizorul de soluții de tehnologie pentru retail, aviație și logistică CPE România anunță că preia totalitatea acțiunilor ...
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. Pescarii au închiriat deja trei loturi. Cât costă metrul pătrat
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. Pescarii au închiriat deja trei loturi. Cât costă metrul pătrat
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. În premieră pentru România, luciul de apă poate fi închiriat de pescari, ...
Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță o investiție de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA pentru Educaţie, din orașul Sibiu
Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță o investiție de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA ...
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că urmează o investiţie de ...