Georgescu: Pierderile economiei din 2011 ar fi rezolvat deficitul la pensii şi sănătate

Produsul Intern Brut (PIB) al României ar fi fost anul trecut de 148 miliarde euro dacă nu s-ar fi înregistrat pierderi de 10 miliarde euro la nivelul economiei, diferenţă care ar fi putut rezolva deficitul actual la pensii şi sănătate, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.
Economica.net - mar, 23 oct. 2012, 18:25
Georgescu: Pierderile economiei din 2011 ar fi rezolvat deficitul la pensii şi sănătate

„Anul trecut, PIB-ul României a fost de 138 miliarde euro. Pierderile au fost de 10 miliarde de euro. Dacă nu erau aceste pierderi sau firmele înregistrau profit zero, PIB-ul României era de 148 miliarde euro, se împărţea o plăcintă mai mare către consumatori, către investiţii. S-ar fi rezolvat deficitul la pensii şi sănătate”, a declarat, marţi, Florin Georgescu, menţionând că vorbeşte în calitate de profesor la Academia de Studii Economice (ASE).

El a participat marţi la o reuniune a Clubului de la Bucureşti, cu tema „România, situaţia economico-socială – prezent şi perspective”.

Georgescu a arătat că, din PIB-ul de 138 miliarde euro, circa 20% reprezintă evaluări prin metode statistice.

„Acela este PIB-ul evazionat, deci noi nu fiscalizăm 138 miliarde euro, impozităm vreo 115 miliarde euro, pentru că diferenţa nu se ştie pe unde este”, a spus Georgescu.

Anul trecut, 37% din datoriile totale înregistrate de companii erau către acţionari sau asociaţi, fenomen catalogat de Georgescu drept „total anormal”.

El a menţionat că pierderile agregate la nivelul economiei au început să crească în 2007, faţă de anul 2000, acestea majorându-se de 3,5 ori, în timp ce PIB-ul a crescut de 1,7 ori.

Veniturile s-au deplasat ca pondere, între anii 2000 şi 2011, de la companiile cu capital de stat, unde au scăzut de la 22% la 6% din totalul veniturilor înregistrate de firme, la firmele private, unde au crescut de la 77% la 93,3%.

„În timp ce veniturile din mediul privat au crescut cu 15,6 puncte procentuale, cheltuielile au avansat cu 16,8 puncte procentuale. Astfel, s-au translatat doar 11,9 puncte procentuale din profitul realizat de stat către sectorul privat. Deci sectorul privat trage profit mai puţin, dar cheltuieşte mai mult”, a spus Georgescu.

Potrivit datelor prezentate, profitul mediu pe salariat a crescut de 7,9 ori în sectorul privat în perioada 2008-2011 faţă de anul 2000, mai repede decât în sectorul public, unde au avansat de 5,2 ori. Pe de altă parte, pierderea medie pe salariat s-a majorat de 5,7 ori în sectorul privat, iar la stat de trei ori.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...