Georgescu: Sigur vom găsi soluţii pentru reîntregirea salariilor şi a plăţilor către pensionari

Florin Georgescu, ministrul nominalizat pentru Finanţele Publice, a declarat, miercuri, după prima şedinţă informală a Cabinetului Ponta, că este sigur că Executivul va găsi soluţii pentru reîntregirea salariilor personalului bugetar şi pentru plăţile restante către pensionari.
Economica.net - mie, 02 mai 2012, 19:39
Georgescu: Sigur vom găsi soluţii pentru reîntregirea salariilor şi a plăţilor către pensionari

Georgescu: Sunt sigur că vom găsi soluţii pentru reîntregirea salariilor şi pentru pensionari

„Sunt sigur că vom găsi soluţiile necesare pentru satisfacerea promisiunilor referitoare la reîntregirea salariilor personalului bugetar, pentru plăţile către pensionari, cele cuvenite, cu respectarea strictă a ţintei de deficit bugetar, aşa cum va fi ea negociată şi convenită cu reprezentanţii FMI, pentru anul 2012”, a declarat Florin Georgescu, la finalul întâlnirii de la sediul USL cu miniştrii desemnaţi de Victor Ponta.
Georgescu a spus că, pentru 2012, România se situează sub 3% din PIB deficit bugetar, ceea ce este un angajament mai vechi, pentru încadrarea unui grafic de diminuare a deficitului, mult mai mare anii anteriori.

„Deficitul va fi de sub 3% în acest an, cu toate aceste cheltuieli care vor fi făcute pentru reparaţii materiale către cetăţeni”, a continuat el.

Florin Georgescu a mai spus, referitor la afirmaţiile potrivit cărora există foarte mulţi bani şi în lei şi în valută în trezoreria ţării, care ar putea fi folosiţi pentru rezolvarea altor cerinţe ale societăţii, că este vorba de contul Trezoreriei, care reprezintă disponbilităţile statului.

„Noi ştiam, din poziţia pe care o mai deţin câteva zile la Banca Naţională, câţi bani are Trezoreria, în fiecare zi, în lei şi valută”, a menţionat ministrul desemnat de Finanţe.

El a adăugat că, atunci când s-a făcut menţiunea că sunt 5 miliarde de lei, erau impozitele şi taxele, dar după aceea, a doua, a treia, zi, scad aceste sume, pentru că se fac cheltuieli pentru instituţiile publice, centrale şi locale, pentru plata pensiilor.

„A face o fotografie la un anumit moment este incorect, fără să vezi dinamica lucrurilor”, a spus acesta, arătând că în România deficitul este prezent în fiecare lună, iar statul cheltuieşte mai mult decât încasează, în fiecare lună.

Despre rezervele în valută, Georgescu a menţionat că acestea trebuie păstrate ca „tampon”, prin înţelegerea cu organismele internaţionale, pentru finanţarea acestor deficite lunare care se înregistrează în România.

„Acest buffer, această cămară valutară trebuie folosită pentru finanţarea deficitului bugetar”, a spus Georgescu, explicând că nu este vorba despre bani aflaţi la dispoziţia Guvernului, ci bani „angajaţi”, pentru a asigura o anumită linişte şi un anumit confort pentru evitarea speculaţiilor asupra costurilor de împrumut.

„Nu suntem foarte bogaţi, nu avem nişte bani pe care cineva să îi împartă într-o anumită zi, pentru că, dacă ar fi fost aşa, ar fi fost împărţiţi până acum. Trebuie să fim decenţi, prudenţi, riguroşi, să fim disciplinaţi”, a mai declarat Florin Georgescu.

Ministrul desemnat pentru Finanţe a mai declarat că, dacă România nu ar avea aceste acorduri internaţionale, „am face cum vrem noi, cum s-a făcut într-o anumită perioadă”, dar, cu aceste obligaţii şi într-o relaţie de împrumut, trebuie respectate toate angajamentele asumate.

Premierul demis Mihai Răzvan Ungureanu a declarat miercuri că situaţia economică actuală permite revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea aplicării măsurilor de austeritate.
El a ţinut să menţioneze că rezerva de 5 miliarde de euro de care dispun în prezent autorităţile „nu a apărut peste noapte”.

Premierul a susţinut totodată că toate calculele efectuate de Guvern pentru recuperarea salariilor nu a pornit de la premisa că această rezervă va fi folosită şi a asigurat că vor exista bani pentru ca această recuperare să fie efectuată „din iunie încolo”, nu din împrumuturi, ci din sume atrase prin combaterea evaziunii fiscale, atragerea fondurilor europene, investiţii străine.

După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar mai fi necesară o creştere cu circa 16%.
Ministrul demis al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat, luni, la sediul USL, că situaţia Finanţelor din acest moment permite revenirea salariilor la nivelul din 2010, el subliniind faptul că această revenire ţine de opţiunea politică a USL, dar Cabinetul Ungureanu a creat premisele.

„Avem în conturi acum 5 miliarde de Euro şi 7 miliarde de lei la zi, vorbesc de situaţia actuală, în conturile Ministerului de Finanţe, plus toate precondiţiile finalizate pentru atragerea şi pentru intrarerea în board pe 31 mai, împreună cu BM, pentru a lua încă un miliard de Euro care să completeze acest buffer de finanţare. Am fost precauţi, a fost o grijă la adresa finanţelor publice”, a subliniat Bogdan Drăgoi.
Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, luni, după întrevederea cu delegaţia FMI, BM şi CE, că, din cifrele economice din acest moment, există premise pentru revenirea salariilor la nivelul din 2010, el precizând că acest lucru ar presupune o schimbare a ţintei de deficit.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...