Georgia, încrezătoare că Rusia nu va interveni în procesul de apropiere de UE
‘Sunt mai mult decât încrezător că vom semna Acordul de asociere fără complicaţii, fără alte probleme’, a spus Garibaşvili, în cadrul unei vizite la Bruxelles, care a inclus şi discuţii cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Premierul georgian a declarat că ţara sa a primit asigurări din partea Rusiei că aceasta ‘nu intenţionează să se amestece’ în semnarea Acordului de asociere şi de liber-schimb, plănuită pentru 27 iunie.
‘Ne aşteptăm ca autorităţile ruse să respecte pe deplin dreptul suveran al Georgiei de a încheia un acord cu UE’, a afirmat Barroso, adăugând că preşedintele rus Vladimir Putin a promis cu ocazia vizitelor sale la Bruxelles că nu va perturba negocierile.
Refuzul fostului preşedinte ucrainean Vicktor Ianukovici de a semna un acord similar cu UE anul trecut a dus la declanşarea protestelor ce au determinat criza actuală din Ucraina, în care Moscova este acuzată că alimentează tulburările din estul ţării şi sentimentul anti-Occident.
Georgia şi Ucraina se numără printre şase foste state sovietice cu care UE încearcă să stabilească relaţii mai strânse. Celelalte ţări sunt Armenia, Azerbaidjan, Belarus şi Republica Moldova, aceasta din urmă având de asemenea programată semnarea în iunie a Acordului de asociere şi de liber-schimb.
Garibaşvili a spus că Acordul de asociere este ‘un plan general pentru europenizarea Georgiei, care va aduce numeroase oportunităţi şi beneficii’.
Totuşi, Barroso a atenţionat Georgia în legătură cu speranţele unei aderări la UE foarte curând. ‘Acest lucru nu este posibil, dar vom fi cât mai apropiaţi cu putinţă’, a spus el. Barroso a atras de asemenea atenţia ca Georgia să rămână pe calea reformelor.
Cei doi lideri au semnat miercuri un acord care oferă Georgiei un ajutor de până la 19 milioane de euro în următorii ani pentru implementarea Acordului de asociere.