„Încă o noapte impresionantă, în timpul căreia georgienii au apărat cu fermitate Constituţia lor şi alegerea lor europeană”, a scris Zurabişvili pe reţeaua socială X, partajând imagini cu manifestaţia de duminică. „Hotărârea din stradă nu dă niciun semn” că s-ar stinge, a declarat preşedinta Georgiei, pe poziţii adverse cu guvernul, dar cu puteri foarte limitate.
Partidul Visul Georgian, la putere din 2012 şi acuzat de opozanţii săi de derivă autoritară prorusă, a provocat joi un nou val de mobilizare, după ce a respins pentru 2028 orice negociere de integrare în Uniunea Europeană. Acest obiectiv este însă atât de preţios încât a fost înscris în Constituţia acestei ex-republici sovietice.
Duminică seara, pentru a patra noapte consecutiv, manifestanţii s-au adunat, agitând drapele europene şi cântând imnul naţional până târziu la Tbilisi, capitala ţării, şi în alte oraşe. În final, ei au fost dispersaţi cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene de poliţie, spre care unii dintre ei au lansat proiectile şi focuri de artificii.
Ministerul de Interne georgian a anunţat luni că 21 de poliţişti au fost răniţi, unii „grav”, în timpul manifestaţiilor şi ciocnirilor de duminică.
În total, 224 de persoane au fost arestate de la începutul manifestaţiilor, săptămâna trecută, a adăugat ministerul georgian într-un comunicat.
Această ţară din Caucaz traversează o criză politică după ce partidul Visul Georgian şi-a proclamat victoria în alegerile legislative la sfârşitul lui octombrie. Opoziţia şi preşedinta proocidentală Salome Zurabişvili consideră că scrutinul a fost puternic fraudat.
De partea sa, premierul Irakli Kobahidze exclude organizarea de noi alegeri.
Georgia a obţinut oficial statutul de candidată la aderare la UE în decembrie 2023, însă de atunci Bruxellesul a îngheţat procesul, acuzând executivul georgian de un grav regres democratic.