Directorul general al FMI cere SUA şi Chinei să continue măsurile de stimulare a economiei

SUA şi China trebuie să păstreze măsuri solide de stimulare pentru a ajuta la o redresare rapidă a economiei în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), a afirmat joi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 16 oct. 2020, 06:34
Directorul general al FMI cere SUA şi Chinei să continue măsurile de stimulare a economiei

O redresare mai rapidă ar adăuga aproape 9.000 de miliarde de dolari la veniturile globale până în 2025, dar aceasta depinde de cooperarea robustă pentru a dezvolta şi distribui vaccinurile anti-COVID în mod uniform pe plan global, a explicat oficialul FMI.

SUA au spaţiu fiscal şi capacitatea de politică monetară pentru a adopta mai multe măsuri de stimulare, cheltuielile lor în timpul pandemiei au avut un impact pozitiv asupra restului lumii, iar influenţa lor „nu poate fi supraestimată”, a declarat Georgieva.

China, a doua economie mondială, a furnizat de asemenea „măsuri solide de stimulare” care au ajutat PIB-ul global, iar redresarea solidă a ţării a dus la majorarea cererii pentru ţările care-i furnizează materii prime şi componente din lanţul de aprovizionare, a apreciat şeful FMI.

Alăturarea Chinei la eforturile internaţionale de dezvoltare şi distribuire pe scară largă a vaccinurilor ar spori încrederea că pandemia se va încheia mai rapid, a spus şeful FMI.

Ea a adăugat: „Până când nu vom avea o ieşire durabilă din criza de sănătate, redresarea va rămâne inegală şi nesigură”.

Potrivit celor mai recente prognoze ale FMI, economia mondială va înregistra o revenire parţială şi inegală în 2021, când PIB-ul mondial ar urma să înregistreze un avans de 5,2%, dar a avertizat că rămân în continuare riscuri semnificative, inclusiv de pe urma exploziei numărului de cazuri de persoane infectate.

Potrivit estimărilor FMI, guvernele din întreaga lume au injectat deja 12.000 de miliarde de dolari în economie, ceea ce a majorat deficitele bugetare cu nouă puncte procentuale, în medie, şi a pus datoria publică globală pe o traiectorie care o va duce peste pragul de 100% din PIB pentru prima dată în 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata riscului de sărăcie se bazează pe pragurile naționale de sărăcie, iar......
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...