Gerea susţine că trebuie acordată o atenție prețului energiei, pentru a se evita relocarea industriei
‘Pentru economia României, ca și pentru întreaga economie europeană, este foarte important să se evite relocarea unităților de producție din diferite sectoare industriale. În acest scop, este crucial să se acorde o atenție deosebită prețului energiei, condițiilor de finanțare/creditare pentru IMM-uri, investițiilor în inovare și dezvoltării de noi tehnologii și internaționalizării afacerilor’, a declarat oficialul român.
În cadrul reuniunii, Gerea a apreciat că, pentru impulsionarea agendei europene de competitivitate, Consiliul Competitivitate trebuie să-și asume un rol major și că unele domenii, în special cele care au un potențial ridicat de creștere economică și de creare de locuri de muncă, necesită o atenție sporită, mai ales în această etapă de redresare economică. Este vorba mai ales de sectoarele serviciilor, transporturilor, energiei și economiei digitale.
Oficialul român a subliniat că la fel de importantă este și monitorizarea mai strânsă a rezultatelor cercetării-inovării, atât din perspectiva utilizării resurselor, cât și a modului cum rezultatele acestor activități sunt efectiv puse în aplicare.
Gerea a adăugat că politica industrială a UE și a statelor membre are un rol foarte important în dezvoltarea regiunilor și creșterea competitivității economice și că utilizarea eficientă a programelor COSME, Orizont 2020, a fondurilor structurale și de coeziune este esențială pentru atingerea obiectivelor Strategiei 2020 și pentru creșterea competitivității industriale în toate sectoarele.
În marja reuniunii Consiliului Competitivitate, miniștrii au abordat și problematica industriei de apărare.
În acest context, ministrul Andrei Gerea a reliefat importanța păstrării și dezvoltării unei baze industriale puternice în UE și a opinat că este esențial că politica industrială în domeniul apărării să abordeze și problema decalajului dintre principalele țări producătoare și celelalte țări.
Totodată, având în vedere că, în România, ponderea IMM-urile din industria de apărare este 60%, oficialul român a apreciat favorabil intenția COM de facilitare a accesului IMM-urilor la lanțurile de aprovizionare și la finanțare.