Gerea: Companiile de stat, găuri negre. Management defectuos şi contracte dubioase
„Evident, va fi nevoie de restructurări, de investiţii, pentru ca minele să respecte standarde de mediu şi securitate şi cel puţin un nivel minim de rentabilitate. Este ceea ce încercăm să facem atât la Complexul Energetic Oltenia, cât şi la Hunedoara. Un obiectiv prioritar este şi reducerea găurilor negre pe care le-am găsit la aceste complexuri generate nu doar de managementul defectuos, ci şi de contracte dubioase încheiate în defavoarea companiilor de stat”, a spus Gerea.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, transmis joi AGERPRES, Andrei Gerea efectuează o vizită de lucru de două zile, 23 -24 iulie, la Complexul Energetic Oltenia S.A (CEO) în contextul implementării urgente a planurilor de restructurare, astfel încât acesta să devină rentabil şi competitiv pe piaţa de energie.
„Am venit să discutăm şi să stabilim împreună o strategie pentru Complexul Energetic Oltenia pe care să o respectăm. Înţelegem cât de importantă este industria şi sectorul de producere a energiei electrice pe bază de cărbune. Suntem în discuţii cu Comisia Europeană şi încercăm să îi convingem pe cei de acolo să accepte condiţii mai bune pentru cărbune. Sperăm să obţinem o altă abordare, pentru că, din punctul nostru de vedere este clar vorba de securitate energetică, iar rolul cărbunelui nu poate fi pus la îndoială”, a subliniat Andrei Gerea , prezent la Exploatarea de Carieră Motru.
De asemenea, Gerea a precizat că în contextul unei veri caniculare şi lipsite de precipitaţii suficiente este extrem de importantă asigurarea alimentării cu energie, ceea ce impune un mix energetic echilibrat.
„Situaţia actuală impune necesitatea asigurării unui mixt energetic echilibrat, motiv pentru care am insistat pe găsirea unor soluţii pentru menţinerea activităţii în zonele de exploatare minieră. Producţia hidro de energie electrică a scăzut semnificativ în ultima perioadă. Debitul Dunării şi al râurilor din toată ţara este în scădere, avem o scădere a producţiei şi în zona de energie eoliană. Conform previziunilor ANM, această perioadă cu precipitaţii scăzute şi fără vânt se poate prelungi. În acest context, rămânem cu energia nucleară şi cea pe cărbune. Devine evident că trebuie să depunem eforturi pentru menţinerea activităţii miniere care să ne ofere garanţia unui sistem echilibrat, astfel încât securitatea energetică a României să nu fie afectată. În astfel de momente cred că toată lumea înţelege care este importanţa cărbunelui nu doar pentru ţara noastră, ci pentru această zonă a Europei”, a menţionat ministrul Energiei.
Cel de-al doilea obiectiv al deplasării l-a constituit inspectarea Exploatării Miniere Roşiuţa, unde ministrul a fost informat cu privire la starea tehnică a instalaţiilor şi echipamentelor.
Vineri, ministrul Energiei are planificate discuţii cu managementul societăţii, directorat şi sindicate în scopul găsirii de soluţii la problemele cu care se confruntă Complexul Energetic Oltenia.