‘De curând s-a votat, inclusiv în Consiliul de Supraveghere a Complexului Energetic Oltenia, înfiinţarea noii societăţi care va duce la cea mai mare investiţie de după revoluţie, anume un grup nou de 600 de MW la Rovinari. Se lucrează intens, vom avea luna viitoare bucuria să asistăm la semnarea Memorandumului de Înţelegere pentru Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Totodată, continuă procedurile pentru desemnarea unui câştigător la Tarniţa, centrala de pompaj care este atât de necesară unei noi viziuni de dezvoltare mai ales în zona regenerabilelor, o centrală care trebuie să asigure back-up-ul sistemului atunci când te duci cu atâta energie în zona de regenerabile’, a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, se vor face investiţii în continuare, la fel ca în fiecare an.
‘Investiţii se fac şi se vor face. În fiecare an se fac investiţii, nu foarte mari, dar se fac în aşa fel încât să ne putem păstra pe deplin capacitatea de producere a energiei electrice’, a explicat Gerea.
Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă stabileşte direcţiile viitoarei cooperări între Nuclearelectrica (SNN) şi China General Nuclear Power Corporation (CGN) în vederea dezvoltării şi implementării proiectului. După semnarea Memorandumului de către ambele părţi, SNN şi CGN vor intra în procesul de negociere aferent iniţierii şi finalizării ultimelor etape ale strategiei: negocierea Acordului Investitorilor şi Actului Constitutiv ale noii companii de proiect, formarea noii companii de proiect (un joint-venture – JVCo) în care CGN va deţine cel puţin 51% din capitalul social), viitoarea guvernanţă corporativă a JVCo şi structurarea finanţării pentru dezvoltarea proiectului.
Nuclearelectrica (SNN) va contribui cu 2 milioane de euro la înfiinţarea societăţii mixte (JVCo) care va construi Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă şi va deţine 49% din acţiunile companiei, urmând ca investitorul chinez, China General Nuclear Power Corporation (CGN) să deţină restul de 51% din capital, prevederea fiind inclusă în Memorandum.
Proiectul Unităţilor 3 şi 4 va fi realizat în cinci etape. În prima etapă va fi elaborat studiul de fezabilitate, va fi înfiinţată JVCo, se va realiza transferul investiţiei SNN în EN către JVCo, transferul de permise/autorizaţii/licenţe ale SNN, aferente Proiectului, către JVCo şi evaluarea activelor existente ale SNN şi ale Statului român având legătura cu Proiectul (inclusiv apa grea, combustibil nuclear etc.). Etapa a doua presupune aportul în natură efectuat SNN şi de statul român la capitalul social al JVCo. Această etapă va cuprinde în special faza de construcţie şi testarea, inclusiv prima încarcătură de combustibil, pregătirea operării, până la punerea în funcţiune a proiectului în vederea exploatării comerciale. În etapa a treia se trece la exploatarea comercială urmând ca operarea şi mentenanţa proiectului să fie efectuate de o companie specializată, capabilă să îşi asume şi să fie responsabilă pentru riscurile nucleare. Etapa a patra presupune dezafectarea care începe la data închiderii permanente a reactoarelor şi se va derula în conformitate cu legea aplicabilă.
Strategia pentru dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă pe baza tehnologiei CANDU 6 de către SNN şi un investitor privat a fost aprobată de Guvern la 31 iulie 2014.