‘Politica de bonusare va trebui regândită ţinând cont de plusurile şi minusurile de până acum, de faptul că practic bonusurile care s-au dat până acum, de exemplu pentru cogenerare, nu şi-au atins în mod direct scopul iniţial, şi anume de a fi un suport şi o sursă pentru investiţii în eficienţă, şi practic s-au transformat într-un suport de existenţă pentru cei care produc energie electrică şi termică. Lucrurile acestea trebuie şi ele regândite în aşa fel încât în paralel şi cu o nouă politică care ar trebui să existe pentru sectorul de regenerabile, în aşa fel încât să putem echilibra toate aceste provocări, să nu fim puşi în situaţia de a finanţa un sector în detrimentul altuia. Mă gândesc aici la ‘conflictul’ care a existat în ultimii ani între zona de regenerabile şi zona de producţie a energie pe bază de cărbune şi aşa mai departe’, a spus Andrei Gerea.
Ministrul a precizat că România trebuie să găsească un echilibru între măsurile de creştere a eficienţei energetice şi de păstrare la un nivel corespunzător a capacităţii României de a face tuturor provocărilor la nivel regional, scrie Agerpres.
Reprezentanţi ai autorităţilor centrale, ai industriei energetice şi ai asociaţiilor de profil sunt prezenţi, marţi, la forumul cu tema ‘Eficienţa energetică şi procesul de adaptare la schimbările climatice: priorităţi fundamentale pentru România’, organizat la Palatul Parlamentului. Printre subiectele aflate pe agenda dezbaterilor se află beneficiile noului Plan naţional de acţiune în domeniul eficienţei energetice, taxa de cogenerare, competitivitatea globală a costurilor cu energia, strategii privind schimbările climatice şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.