Întrebat dacă planul de restructurare al CEH, la care lucrează noua echipă de conducere, prevede şi concedieri colective, ministrul a spus că din proiect reiese necesitatea unui asemenea demers, deşi este un lucru pe care nu şi-l doreşte, scrie Agerpres.
‘Este un lucru pe care nu ni-l dorim, dar, din păcate, este necesar. Acesta (restructurarea, n.r.) se va face cu respectarea tuturor, să spunem, beneficiilor pe care ar trebui să le primească cei disponibilizaţi’, a afirmat Gerea.
În ceea ce priveşte divizarea CEH, ministrul Energiei a arătat că este o soluţie oferită de Comisia Europeană pentru a da posibilitatea statului să aloce ajutorul de salvgardare pentru certificatele de CO2.
‘Dacă nu vom face această plată, România va plăti mult mai mult decât cele 11 milioane de euro datorate, să spunem, pentru aceste certificate. Singura posibilitate de a da aceşti bani, fără ca România să intre în procedură de infrigement şi să fie dezavantajată ulterior pe celelalte programe de colaborare cu Uniunea Europeană – şi aici mă refer în special la nivelul fondurilor europene – este să intrăm birocratic în această procedură de divizare’, a explicat Andrei Gerea.
El a menţionat că în paralel se va lucra la programul de restructurare al CEH, proiect ce trebuie finalizat până în luna septembrie. În situaţia în care programul va oferi soluţiile viabile pentru CEH, atunci procedura de divizare nu va mai avea loc.