Alocarea suplimentară intervine pe fondul disputelor legate de faptul dacă Germania ar trebui să îşi intensifice asistenţa militară pentru Ucraina, care spune că are nevoie de armament ofensiv, inclusiv tancuri, pentru a lupta contra armatei ruse.
Această alocare bugetară constituie o victorie pentru Verzi, partidul din coaliţie care a fost cel mai puternic avocat în favoarea sprijinului militar pentru Ucraina după invazia declanşată de Rusia.
Germania este cel de-al treilea donator militar pentru Ucraina, deşi mult în urma Statelor Unite, ale căror livrări de arme au fost cruciale pentru succesele forţelor ucrainene.
„Bugetul pentru Ucraina arată clar că sprijinul nostru merge mult dincolo de livrările importante şi necesare de arme”, a declarat Robin Wagener, deputatul din partea Verzilor care conduce grupul parlamentar pentru Ucraina.
„Investim masiv în pacea în Europa şi Ucraina”, a adăugat el.
O parte din bani vor merge către echipe care vor strânge probe despre abuzuri împotriva drepturilor omului şi crime de război, inclusiv cele descoperite după retrageri ale forţelor ruse.
Sume suplimentare vor fi îndreptate de asemenea pentru sprijinirea societăţii civile în regiune, inclusiv protecţia jurnaliştilor în Belarus, Rusia şi Ucraina.