Germania a autorizat în 2022 exporturi de armament de 8,36 miliarde euro
Din totalul autorizat, 3,96 miliarde euro corespund armelor de război şi 4,4 miliarde euro altui tip de armament, se menţionează în comunicat.
O mare parte din valoarea totală – 7,54 miliarde euro – corespunde licenţelor pentru ţări partenere apropiate, precum şi pentru sprijinirea Ucrainei, pentru a se apăra în contextul agresiunii ruse, scrie Agerpres.
Astfel, peste un sfert din toate autorizaţiile – circa 2,24 miliarde euro – s-au acordat Ucrainei, ceea ce a făcut din această ţară principalul receptor din punct de vedere al valorii autorizate pentru export.
Autorizaţiile pentru exportul de armament pentru membrii Uniunii Europene, ai NATO şi ţări considerate echivalente, precum Japonia, Elveţia, Australia şi Noua Zeelandă, s-au ridicat la 5,1 miliarde euro – 2,64 miliarde euro în arme de război şi 2,48 miliarde în alte echipamente militare.
Autorizaţiile pentru ţările din UE, NATO şi echivalente, Coreea de Sud şi Ucraina au reprezentant în ansamblul lor 90% din valoarea totală a licenţelor individuale emise.
Fără Ucraina şi Coreea de Sud, doar 9,9% din totalul autorizat – 825 milioane euro – se referă la alte ţări terţe.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Climei, Sven Giegold, a semnalat că balanţa Guvernului în primul an de mandat „demonstrează rezultatele în faţa noilor timpuri ale unei politici de exporturi de arme bazate pe valori”.
Acesta a subliniat că peste 90% din exporturile de arme au avut ca destinaţie ţări partenere apropiate, precum Ucraina, pentru autoapărare, şi că în cazul restului ţărilor terţe s-a aplicat „un tratament restrictiv în acord cu principiile politice”.
„De asemenea, răspunde intereselor noastre de securitate ca armamentul să nu ajungă în mâinile unor ţări care să încalce sistematic drepturile omului”.
Astfel, Guvernul s-a angajat, de asemenea, să consolideze cooperarea în Europa şi, în acelaşi timp, continuă să avanseze în elaborarea primei Legi de control al exporturilor de armament, a adăugat el.
Obiectivul este stabilirea, explicit, în legislaţie, pentru prima dată în istoria Germaniei, a controlului exporturilor de armament al Guvernului, şi, în acest sens se aşteaptă supunerea, în scurt timp, a unui proiect de lege pentru votul în Executiv.
Cele zece ţări receptoare de armament german după valoarea autorizată de export în 2022 au fost Ucraina, cu circa 2,245 miliarde euro, Ţările de Jos (1,826 miliarde euro), SUA (864 milioane euro), Marea Britanie (453 milioane euro), Ungaria (249 milioane euro), Australia (196 milioane euro), Republica Cehă (176 milioane euro), Singapore (175 milioane euro), Slovacia (172 milioane euro) şi Coreea (167 milioane).
Valoarea totală a exporturilor autorizate de arme uşoare şi componente s-a ridicat în 2022, conform datelor preliminare, la 87,1 milioane euro, faţă de 43,9 milioane euro în 2021.
Circa 99 % din valoarea exporturilor autorizate -86 milioane euro- a revenit practic exclusiv ţărilor membre UE şi NATO şi ţărilor considerate echivalente.