Germania a avut probleme la vânzarea de obligaţiuni pe 32 de ani
Vânzarea de obligaţiuni a atras oferte de 2,75 miliarde de euro, sub pragul de trei miliarde de euro, iar licitaţia poate fi catalogată ca un „eşec tehnic”, al doilea pentru Germania în două săptămâni.
Rezultatul slab reflectă situaţia de la licitaţia din 11 aprilie, când guvernul german a lansat obligaţiuni pe zece ani, şi subliniază modul în care cererea puternică pentru obligaţiunile germane, considerate foarte sigure, a împins randamentele atât de jos, încât unii investitori sunt reticenţi să mai cumpere.
„Este un avertisment că duci randamentele prea jos şi pur şi simplu nu mai există dobândă”, a afirmat Marc Ostwald, analist la Monument Securities din Londra.
Criza datoriilor din zona euro s-a reluat în ultimele săptămâni, ca urmare a amplificării temerilor privind finanţele publice ale Spaniei, şi a determinat o nouă reorientare a investitorilor către siguranţa oferită de obligaţiunile emise de Berlin.
Statul german a acceptat miercuri vânzarea de obligaţiuni în valoare de 2,41 miliarde de euro, la un randament mediu de 2,41%, iar autorităţile au rămas cu uşor peste 20% din emisiune pentru vânzarea ulterioară pe piaţa secundară.
Germania a vândut ultima dată datorie pe perioadă foarte lungă în ianuarie, la randamentul de 2,62%, iar o parte de 18,1% din emisiune a fost păstrată pentru vânzarea la o altă dată.
Agenţia pentru administrarea datoriei din Germania a explicat, într-un comunicat, că rezultatul reflectă „un climat foarte volatil şi nesigur în piaţă”, iar capacitatea de absorbţie de noi obligaţiuni pe termen lung este limitată.
Mulţi analişti au anticipat că rata scăzută de 2,5% pentru obligaţiunile cu maturitate în 2044 va face dificilă vânzarea acestora. Contractele futures pentru obligaţiunile germane au scăzut după anunţarea rezultatelor licitaţiei, însă efectul a fost de scurtă durată.
În aprilie anul trecut, obligaţiunile germane pe 30 de ani aveau un randament de 4%.