Germania a decis să oprească exporturile de arme către Kazahstan
Anul trecut, au fost acordate 25 de licenţe pentru livrări de arme către Kazahstan, în valoare totală de aproximativ 2,2 milioane de euro. Aceasta este o valoare relativ scăzută, dar s-a considerat necesară oprirea exporturilor, având în vedere situaţia actuală.
Zeci de persoane au murit, iar clădiri publice au fost jefuite şi incendiate, în special la Almatî, cel mai mare oraş şi centru economic din Kazahstan, în cele mai grave violenţe pe care le-a cunoscut fosta republică sovietică în cei 30 de ani de independenţă.
Cel mai mare val de proteste din ultimii ani a fost declanşat de indignarea faţă de creşterea semnificativă a preţurilor la carburanţi la staţiile de benzină din fosta republică sovietică, bogată în petrol şi gaze naturale, cu peste 18 milioane de locuitori. Acestea s-au transformat în proteste antiguvernamentale.
În replică, preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev a demis guvernul înainte ca armata să intervină în oraşul Almatî, miercuri târziu.
La invitaţia lui Tokaev, o alianţă militară condusă de Rusia a fost desfăşurată în ţară într-un moment de mare tensiune în relaţiile Est-Vest: Rusia şi Statele Unite se pregătesc pentru discuţii săptămâna viitoare privind criza din Ucraina.
În contextul protestelor, autorităţile l-au reţinut pe fostul şef al securităţii Karim Massimov sub suspiciunea de trădare. Acesta este un apropiat al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, care a fost cel mai longeviv conducător al unui stat ex-sovietic până când i-a predat preşedinţia lui Tokaev în 2019. Se crede că familia sa şi-a păstrat influenţa în Nur-Sultan, capitala construită special pentru acest scop, care poartă numele său, scrie Reuters.