Cele două site-uri au fost create la iniţiativa ministerelor Muncii, Economiei şi Agenţiei pentru locuri de muncă, unul adresându-se personalului calificat din Germania (www.fachkraefte-offensive.de), iar celălalt celor din străinătate (www.make-it-in-germany.com).
Primul are ca obiectiv să îi pună în legătură pe muncitorii germani cu întreprinderile din sectoarele în care cererea este puternică (ITC, telecomunicaţii, medicină). Al doilea, conceput în germană şi engleză, are ca scop să laude calitatea vieţii în Germania şi să le faciliteze străinilor căutarea de locuri de muncă, dar şi instalarea.
Într-o ţară aflată într-un proces accelerat de îmbătrânire şi cu un şomaj scăzut (6,7% în mai), Guvernul a făcut din recrutarea de muncitori calificaţi una dintre priorităţile sale.
„În 2025, Germania se va confrunta din motive pur demografice cu un deficit de până la şase milioane de persoane de vârstă activă”, a declarat marţi ministrul Muncii Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat.
„Dacă activăm mai întâi toate resursele neutilizate în ţară, şi, totodată, din ce în ce mai mult, din străinătate, Germania are şanse bune să rămână o ţară puternică la nivelul concurenţei mondiale”, a continuat ea.
„Prin portalul nostru, le vom arăta muncitorilor calificaţi din străinătate de ce merită efortul să trăieşti şi să munceşti în Germania. Le vom arăta, în special, că sunt sincer bineveniţi”, a dat asigurări ministrul Economiei Philipp Rösler, care a precizat, într-o conferinţă de presă, că acest instrument se adresează atât ţărilor din Uniunea Europeană (UE), cât şi celor din afara Uniunii.
Germania atrage de mai multe luni tot mai mulţi absolvenţi provenind din state din Europa de Sud, aflate în recesiune, care nu au perspective în ţările lor.
Astfel, anul trecut, numărul imigranţilor provenind din Grecia a înregistrat o creştere de 90%, în comparaţie cu 2010, în timp ce numărul noilor sosiţi din Spania a crescut cu 52% într-un an, potrivit unor date publicate recent.