Potrivit calculelor institutului menţionat, Germania a putut realiza, de la începutul crizei elene, în 2010, economii bugetare de aproximativ 100 miliarde de euro, ceea ce înseamnă mai mult de 3% din Produsul Intern Brut al ţării, scrie Agerpres.
‘Aceste economii depăşesc costurile generate de criză şi aceasta chiar dacă Grecia nu-şi rambursează în întregime datoria’, scriu economiştii de la Institutul Leibnitz. ‘Germania a profitat deci, în toate cazurile, de criza din Grecia’, adaugă experţii.
Germania a adoptat un ton foarte ferm în criza greacă, insistând asupra măsurilor de austeritate în pofida asfixierii economiei elene. Ea a fost acuzată de unii economişti şi responsabili politici de a-şi fi impus ‘diktatul’ la negocierile dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali ce au loc de la mijlocul lunii iulie în vederea unui al treilea program de asistenţă financiară, notează AFP.
De asemenea, Berlinul s-a opus vehement ştergerii parţiale a datoriei Greciei, în timp ce majoritatea economiştilor şi unele instituţii financiare internaţionale precum FMI au estimat că statul elen are nevoie de o diminuare a poverii datoriei.